TOMAŠEVIĆ: Odzvonilo je besplatnom parkiranju na rezerviranim mjestima u centru Zagreba

- Nitko neće imati pravo na rezervirano mjesto, svi će morati podnijeti nove zahtjeve - poručio je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

Foto: Zagrebancija.com

Odzvonilo je parkiranju na rezerviranim parkinzima u centru Zagreba. Stranke, udruge, veleposlanstva, državne institucije, privatna poduzeća uskoro će morati podnijeti nove zahtjeve kako bi rezervirali parkirna mjesta jer su do sad postojeća stekla, kako tvrdi prvi čovjek Zagreba Tomislav Tomašević, suprotno svim pravilima. Od 2000 rezerviranih parkirnih mjesta, navodno je veći dio njih bio u potpunosti besplatan, dok evidencija nije ni postojala.

– To nisu povlaštene parkirne karte da onda ipak kružite po prvoj zoni ne biste li našli parkirno mjesto. Ovo su konkretna rezervirana parkirna mjesta, označena žutom bojom i s tablom na kojoj piše da se ne smije parkirati. To su postojeća parkirna mjesta koja su se šakom i kapom dijelila kroz različite političke usluge korisnicima – rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Da je riječ o velikom neredu u sustavu, govori i činjenica da se tek nekolicina rezerviranih parkirnih mjesta plaćala.

– Velika većina od tih 2000 parkirnih mjesta koristila se besplatno. Manjina se plaćala po cjeniku od oko 500 eura mjesečno. Međutim, iz nekog razloga, većina se nije plaćala – istaknuo je.

Iz Grada se nadaju kako će se novom odlukom osloboditi neka parkirna mjesta na veselje stanovnika koji žive u centru.

– Ono što nam je pravni temelj je odluka Visokog upravnog suda koji je srušio odluku o rezerviranim parkirnim mjestima još 2014. godine, ali se time nitko nije bavio očito zbog različitih političkih usluga. Sud je tražio da se njihova dodjela strože regulira i da se stavi u odnos prema javnom interesu. Mi ćemo ovom odlukom napraviti potpuni reset, ‘auzmeš’ – poručio je gradonačelnik Tomašević.

Jedan od razloga za to je i nepostojeća evidencija kome su sve parkirna mjesta dodijeljena.

– Nitko neće imati pravo na rezervirano mjesto, svi će morati podnijeti nove zahtjeve. Napravit ćemo povjerenstvo za dodjelu koje će utvrđivati radi li se o javnom interesu. I mjesta koja će se dodjeljivati, morat će se i plaćati – objasnio je.

A dodjeljivat će se prema novim kriterijima.

– Najviše tri parkirna mjesta po pravnoj osobi, rezervirano mjesto može biti ispred sjedišta pravne osobe ili poslovnog prostora, a najviše u krugu 100 metara jer smo imali neka rezervirana mjesta u centru grada, a sjedište u Podsljemenu. Maksimalno 10 posto parkirnih mjesta u pojedinoj ulici ili trgu moći će biti rezervirano. Svi će morati podnijeti nove zahtjeve – izjavio je.

Do pet parkirnih mjesta dobit će i roditelji djece koju dovoze u vrtić. Moći će ih koristiti u vremenu od 7 do 9 i od 15 do 17 sati na maksimalno 15 minuta. Više od tri parkirna mjesta moći će se dodijeliti državnim tijelima uz naplatu što do sada, navodno, nije bio slučaj. Odluka bi trebala biti izglasana 25. travnja na sjednici Gradske skupštine.