DAN NARCISA: Od raka dojke u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri tisuće žena

Ako se rak dojke otkrije u ranom stadiju, šanse za izlječenje su veće od 90 posto.

FOTO: Zagrebancija.com

Dan narcisa je podsjetnik na važnost borbe protiv raka dojke. Ovom akcijom naglašava se značaj prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, koji je i dalje jedna od najčešćih smrtonosnih bolesti kod žena. Cilj je osvijestiti građanke o načinima prevencije i skrbi za svoje zdravlje.  u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i udruge Pogled iz novog kuta – life (P.I.N.K. – life) u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo održane su javnozdravstvene akcije  na Trgu bana Josipa Jelačića i na Cvjetnom trgu.

FOTO: Zagrebancija.com

– Danas, ali ne samo danas žene podsjećamo da trebaju ići na preventivne preglede i tako treba biti kroz cijelu godinu. Naravno, Andrija Štampar je organizirao i mamografske preglede na mobilnom mamografu za one osobe koje su se prethodno prijavile, a to su osobe od  40 do 50 godina jer ostale žene između 50 i 69 godine su uključene u Nacionalni program za probir raka dojke. Nažalost, u Hrvatskoj se ne smanjuje broj oboljelih. Imamo podatke za 2021. godinu da je gotovo 3000 žena oboljelih od raka dojke. Imamo optimističnu brojku da je 2022. godine zapravo, zbog Nacionalnog programa i svih preventivnih akcija koje se organiziraju smanjena je srećom smrtnost za gotovo 30 posto – rekla je Ljerka Eljuga, specijalistica onkologije i radioterapije.

Predstavnica Zavoda, voditeljica Odjela za programe probira raka dojke Andrea Šupe Parun, dr. med. specijalist epidemiologije, istaknula je kako je u prvih pet ciklusa Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke otkriveno gotovo 7.000 novih karcinoma, od kojih je većina bila u lokaliziranom stadiju što daje bolje izglede za izlječenje.

FOTO: Zagrebancija.com

– Tome svjedoči i činjenica da je mortalitet u posljednjih osam godina u padu i to za 25-30 % u odnosu na godine s najvećim brojem umrlih žena.  Zato je važno potaknuti što više žena na odaziv, iako je prema službenim podacima odaziv u nacionalni program 62 % te dio žena mamografiju obavlja i izvan programa – poručila je Šupe Parun.

Pored redovitih samopregleda i mamografije, važna je i zdrava prehrana i redovita tjelesna aktivnost. Uz razgovor s liječnicima, podjelu edukativnih letaka i simboličnu humanitarnu podjelu narcisa građani su mogli saznati sve najnovije informacije o prevenciji i liječenju raka dojke.

FOTO: Zagrebancija.com

– Već 28. godinu za redom Grad Zagreb organizira Dan narcisa kojim želi senzibilizirati javnost za problem karcinoma dojke kod žena iz perspektive toga da je bitno raditi preventivne preglede. Moramo reći da ta akcija daje rezultate jer se smanjila smrtnost žena od karcinoma dojke. Isto tako, kad gledamo karcinome kod žena, više nije karcinom dojke na prvom mjestu što se tiče smrtnosti žena, nego je pao na treće mjesto. Naravno to nije dovoljno. Grad Zagreb daje jedan nadstandard u odnosu na druge gradove, kada je riječ o preventivnim pregledima kod žena. Ono što Hrvatski zavod za javno zdravstvo plaća jesu pregledi za žene od 50 do 65 godina, a mi smo uveli nadstandard da plaćamo i preglede za mlađe žene  od 40 do 50 godina za koje se smatra da su manje rizične, ali da i dalje postoji određeni rizici. S druge strane, plaćamo i za starije žene od 65 godina. Tako da smo i za starije i za mlađe žene proširili obuhvat pregleda – objasnio je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u RH u dobi od 50 do 69 godina. U okviru programa žene mogu obaviti mamografski pregled dojki svake dvije godine, a poziv putem pisma dobiju na kućnu adresu.

Važno je odazvati se na poziv jer se radi o pregledu koji može spasiti život. Ako se rak dojke otkrije u ranom stadiju, šanse za izlječenje su veće od 90 posto.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA