Umjetničko stvaralaštvo hrvatskih iseljenika predstavljeno domaćoj publici

Poveznica slovenske i makedonske kulture s hrvatskom prikazana je kroz intermedijalno predstavljanje pod nazivom 'Titraj kruga'. Tako hrvatska publika imati priliku vidjeti radove domaćih umjetnika koji žive u Sloveniji i Makedoniji izložene u prostorijama Hrvatske matice iseljenika

Predstavljanje kulturnih dostignuća Hrvata koji žive izvan domovine idealna je prilika da domaća publika upozna likovno stvaralaštvo i fotografski opus istaknutih umjetnika.

– Ideja je bila da na jednom mjestu skupimo umjetnike iz raznih sfera umjetnosti. Izložili smo je Udruzi Hrvata iz Maribora, a oni su doveli svoje istaknute umjetnike. Hrvatska matica iseljenika živi 66 godina, a dobra praksa i iskustvo proteklih godina iznjedrili su iznimno kvalitetne sadržaje. Na nama je te sadržaje održati, a najbitnije ih je osvježavati i prilagođavati vremenu u kojem živimo – izjavio je Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika.

Osim pozitivnih reakcija publike, sami umjetnici zadovoljni su načinom na koji su njihovi radovi predstavljeni.

– Kao umjetnik osjetio sam potrebu da svu tu energiju, koju sam godinama upijao u sebe, kao posebnu ekspresiju prikažem publici. Zato sam i poklonio svoje fotografije Matici jer im je ovdje pravo mjesto – objasnio je umjetnik Vlaho Brandjolica.

Umjetnici, čiji su radovi izloženi u prostorijama Matice, dolaze iz Slovenije i Makedonije. Osim kulturnog aspekta, ovakva manifestacija stavlja naglasak na činjenicu kako oko 50.000 hrvatskih iseljenika živi u susjednoj Sloveniji. Pravno nemaju status manjine, a situacija nije bolja ni u Makedoniji.

– Niti jedna od te dvije države ne priznaje Hrvatima status nacionalne manjine, što bitno otežava njihovu nacionalnu integraciju, razvijanje identiteta i ostvarivanje svih onih prava koja bi trebali imati. Republika Hrvatska stalno čini dodatne napore kako bi se ta prava popravila i kako bi naše prijateljske države, Republika Slovenija i Republika Makedonija, Hrvatima osigurale jednu razinu prava koja odgovara europskim standardima zaštite manjinskih prava i potpisanim konvencijama, koje su obje države potpisale. Vjerujemo da će do tih pozitivnih pomaka doći – istaknuo je Milan Bošnjak, savjetnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Što se tiče Makedonije, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske intenzivno radi na tome da ti pomaci budu vidljivi u skorijoj budućnosti.

– Iz Republike Makedonije dobili smo pozitivne najave. Imali smo sastanak s njihovim ministrom za iseljeništvo i vjerujemo da će se tu zaista vrlo skoro dogoditi pozitivne promjene, međutim ovo sadašnje stanje je vrlo loše u obje te dvije države – dodao je Bošnjak.

Usprkos tome, Matica hrvatskih iseljenika i dalje neumorno radi na promicanju događanja koja obogaćuju kulturni život i educiraju javnost o položaju iseljenika u državama u kojima se nalaze.