DIVLJE SVINJE U PODSLJEMENU: Plaše djecu, a stradao je i jedan kućni ljubimac

Miran život stanovnika podsljemenske zone odnedavno narušavaju divlje svinje

Proteklih nekoliko dana stanovnici Markuševca, Vidovca i Šestina susreću se s neželjenim gostima. Naime, tijekom noći u ova se naselja spuštaju divlje svinje koje nanose materijalnu štetu, siju strah među djecom, a stradao je i jedan kućni ljubimac.

– Tražim da se ovaj tjedan pod hitno svaki dan ujutro i navečer obavi zastrašivanje divljih svinja kako bi se zaštitila djeca, imovina i ljudi koji tu žive. Na našim snimkama smo uhvatili i zabilježili 50-ak divljih svinja, a takve stvari se ne smiju događati u naseljenim područjima Zagreba. Kao mjesna samouprava nemamo ovlasti sami djelovati. Upravo zato sam digao bunu na inicijativu svojih sugrađana – rekao je Krešimir Kompesak, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Podsljeme koja se obratila Ministarstvu poljoprivrede, ali i lovcima kako bi se ovaj problem riješio. No, djelovanje lovaca u ovom slučaju donosi i nekoliko zakonskih ograničenja.

– Zakon o lovstvu navodi kako lovačka društva ne smiju djelovati na područjima koja su 300 metara udaljena od naseljenog objekta ili prometnice. Lovci ovdje mogu vršiti lovne gospodarske djelatnosti, osim samoga lova – objašnjava Ivan Kurupec, predsjednik Lovačkog saveza Grada Zagreba.

Ovog zakona čvrsto se pridržavaju i gradski čelnici.

– Zakon je takav kakav jest. Lovci se moraju pridržavati zakonskih obveza koje nalažu da se loviti smije sa čeka, radnim danom, te van naseljenih područja. Jednostavno postoje ograničenja u smislu odstrela – dodao je Mate Barbir, savjetnik pročelnika Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.

Dakle, jedino što podsljemenskoj zoni u borbi protiv zvijeri koje mogu težiti i do 250 kilograma preostaje, jest pomoć lovaca koji će divlje svinje potjerati u njihovo prirodno stanište, a to je šuma.