Umjetnička organizacija SLOMI NOGU novo je lice na zagrebačkoj kulturnoj sceni

Umjetnost je biti nespreman – kaže majka glumačke improvizacije Viola Spolin. Upravo takav princip rada je baziran u novoj umjetničkoj organizaciji Slomi nogu koja se bavi isključivo dramskim odgojem.

Prvi projekt kojeg ovi mladi kreativci imaju u planu je predstava koja publici neće dati do znanja je li ono što gledaju improvizacija ili nije, a posebna čar ove radionice je to što za sudjelovanje u istoj treba samo želja i trud.

Kod nas se od rada itekako “slamaju noge” zato što je to jedna vrlo zahtjevna disciplina, ali i najzabavnija. Spremni smo, a nismo, naša je mantra. Cilj ovakve organizacije je imati gotovu predstavu s improviziranim dramskim dijelovima. Cilj će biti i postignut, ukoliko publika ne bude bila sigurna što je izrežirano, a što improvizirano. Dok god netko samo voli ili želi improvzirati, ali ne zna kako, kod nas će usvojiti alate koji će ga dovoljno ohrabriti da potvrdno reagira i na onu, mnogima nedragu izjavu, “hajde nešto improviziraj”. Savladavanjem ovakve tehnike, polaznici će se riješiti i treme, jer se tijekom improviziranja naprosto nema vremena za ništa drugo, osim za brzo reagiranje i slušanje. Osim što se polaznici redovno obučavaju tehnici improvizacije, isto tako im je omogućen rad i s brojnim drugim kolegama umjetnicima koji redovno, u vidu radionica, održavaju svoje satove u našoj organizaciji (poput psihodrame Stanislavskog, filmske glume itd…) – istaknuo je umjetnički direktor umjetničke organizacije Slomi nogu i voditelj radionice tehnike improvizacije Lovro Ivanković.

Polaznici ističu kako su do sada vrlo zadovoljni i nadahnuti entuzijazmom kojeg dijeli njihov mentor, a grupe se sastoje od čak 15 polaznika.

Nova iskustva potiču osvještavanje karakternih osobina kojih nismo možda ni svjesni, a namjerno nalaženje u neobranom grožđu nameće otkrivanje drugih perspektiva o samome sebi. Tehnike koje nauče na ovim radionicama polaznicima itekako služe i primjenjuju ih i u svakodnevnom životu.

Improvizacija, htjeli mi to priznati ili ne, često ima glavnu ulogu u našim životima, a maskiramo je jednostavnim izrazom – spontanost.

 

Tehnike, metode, teorije i sve što čujemo od gostujućih predavača koji dolaze na našu radionicu, iskustva koja su stekli su za nas jako, jako bitna jer je sve to povezano, ne samo sa glumom, nego i sa radom na sebi, terapeutskim sposobnostima, govorničkim sposobnostima što puno pomaže u svakodnevnom životu naposlijetku – kazao je Dino, polaznik radionice koji tvrdi kako mu je ova radionica tehnike improvizacije uvelike pomogla u osobnom razvoju, općenito u izražavanju. Naučili smo jako puno tehnika za rad sa sobom u svakodnevnom životu. Pomaže također da se oslobodimo nekih stvari u čije okvire nas društvo svakodnevno stavlja i sama ta tehnika improvizacije nam pomaže da shvatimo koliko je svijet u kojem živimo apsurdan te koliko se je važno osloboditi i prepustiti se dječjem, razigranom stvaralačkom dijelom u sebi.

Matej, također polaznik ove radionice istaknuo je da tehnika improvizacije pomaže, ne samo u glumi, nego i u životu na suptilne, ali njemu vrlo jasne načine poput snalaženja u različitim i novim situacijama koje bi mu obično stvorile stres. Ovako kad te netko baci u nešto u što nisi spreman, kad znaš improvizirati puno ti je lakše tome svemu pristupiti. – istaknuo je za kraj.

ČLANAK JE SUFINANCIRANA SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA