Umjetnička organizacija “Drami si mami” hrabro korača stazama nezavisne kulture

Jukićeva 14, jedna naizgled obična adresa, u sebi skriva jedan mali prostor s beskonačnim kreativnim potencijalom. Iza umjetničkog kolektiva Drami si mami, koji je nastao za vrijeme lockdowna, stoje diplomirane glumice Ana Maria Štefanac i Tana Mažuranić te snimatelj Ivan Ivče. Na što su nalikovali sami počeci otkriva nam umjetnička direktorica organizacije i magistrica glume Ana Marija Štefanac: Nekako kako smo Tana i ja zajedno studirale i ostale povezane i nakon BA-a glume smo uvijek imale neke ideje, nešto bi zajedno radile, ‘ajmo osnovati svoju umjetničku organizaciju, ‘ajmo otvoriti neki prostor gdje bismo mogle nešto raditi, i tako se rodila ideja za umjetničku organizaciju koja je nastala 2021. godine, i eto službeno otvorenje je bilo par mjeseci nakon, 2022. u travnju gdje smo imali službeno otvorenje ovdje u Plejsu, u prostoru, u Jukićevoj 14, koji djeluje kao multifunkcionalni umjetnički prostor.

Prostor je otvorenog plana, s minimalnom količinom zidova i pregrada za nesmetano kretanje, fizičko, ali i duhovno. Glumice su upravo u stadiju pripreme za nadolazeću premijeru u subotu, 11. veljače. No osim samih kazališnih komada, ovdje je dobrodošao nemali broj raznovrsnih umjetničkih medija i kulturno-obrazovnih formata.

Iza nas osim dramskih projekata je više zapravo različitih projekata jer je Plejs svojevrsni multifunkcionalni prostor koji mi ovdje prenamijenjujemo, i sad recimo, ovdje se u doba korone održao live stream predstavljanja albuma Alejuandra Buendije, iz TBF-a Saša, njegovog albuma Škrinja. Onda snimali smo podkaste od Katarine Moškatelo “Kilometri”. Onda smo imali projekciju filma “Mašine igre”, itd. Znači osim proba, kazališnih, nekakvih dramskih predstava koje želimo sad da zažive u ovom prostoru, ovdje se već odvijao zbilja raznovrstan sadržaj. Osim toga su i ovdje stalne radionice, workshopi, intenzivni treninzi, seminari, tribine itd. Znači zbilja širok spektar djelovanja – istaknula je glumica Tana Mažuranić.

Naravno, ovakvi poduhvati nikako nisu bez prepreka. Najveće su, kako to obično biva, one financijske. Zanimalo nas je prima li Plejs podršku od strane države… zasad.

Ovdje smo u potpunosti prepušteni sami sebi, znači većina stvari koje smo mi radili u vlastitoj produkciji, da je baš produkcija naše Drami si mami ili Plejsa, što je sad, ovoga, malo projekata iza nas, ali i kratko zapravo djelujemo, sve je nažalost isključivo naše, znači, bez ikakvog sufinanciranja, bez ikakve pomoći, naša vlastita produkcija u punom smislu te riječi – ističe Tana.

Ipak, nije sve beznadno. Za nezavisnu scenu, tu je Europska unija, koja raznoraznim natječajima bar donekle krpa rupe. I tako se naši umjetnički akteri, osim u stvaranju, često majstorski izvješte upravo u umijeću papirologije. A kad se stvara, stvara se skupa. Tana nam otkriva značaj zajedništva u ovakvoj političko-umjetničkoj klimi: Na nezavisnoj sceni je jako značajna i po meni vrlo nužna suradnja između malih udruga i umjetničkih organizacija i umjetnika općenito, i upravo zato je negdje Plejs i osnovan, kao svojevrsna platforma koja bi bila prostor kreacije za ljude. Jer mi, pogotovo mladi ljudi neposredno nakon što izađu s faksa, ako nisu negdje stalno zaposleni, uvijek imaš problem dostupnosti prostora, pa imaš budžete limitirane, itd. Tako da da, ta suradnja je jako bitna i to je jedan i od ciljeva Plejsa, da okuplja ljude da ovdje nešto stvaraju. Da im se omoguće dobri recimo uvjeti u tim okolnostima u kojim jesmo.

Premijera predstave S lektirom na kavi otvorila bi novu sezonu, a Plejs planira nastaviti dinamičnim tempom od dvije izvedbe mjesečno. Mi im želimo da slome nogu, no ne sumnjamo da je pred njima svijetla budućnost. Zanima li vas o čemu je riječ, u subotu u 20 sati zaputite se u Jukićevu 14. Plejs vas željno iščekuje!

ČLANAK JE SUFINANCIRANA SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA