Dijeljenjem poklona obilježen Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao

Već desetu godinu zaredom, Sindikat biciklista zajedno sa Zagrepčanima i Zagrepčankama obilježava Maeđunarodni dan zimskog bicikliranja na posao. Ove godine, to je 10. veljače.

– Nije nikad hladno za zimsko bicikliranje, nikad nije hladno za bicikliranje uopće, potrebno je samo malo toplije se obući, slojevito, ali ne predebelo jer se vrlo brzo zagrijemo na biciklu, puno brže nego što nam treba da se auto zagrije kada sjednemo ujutro u njega, uopće nije problem voziti bicikl zimi, prekrasno je vrijeme, suho je, samo je hladno i treba se malo toplije obući, ali nikakav problem za bicikliranje – rekla nam je Tena Šarić, izvršna koordinatorica Sindikata biciklista.

Tim povodom članovi Sindikata biciklista dijelili su biciklistima prigodne poklone:

– Danas smo na dva punkta u Zagrebu dijelili poklone biciklistima koje smo na putu do posla sreli da bicikliraju kako bi se zahvalili i nagradili ih što bicikliraju zimi. Dijelili smo energetske pločice, tople šalove, reflektirajuće trakice za oko zgloba i vaučer za servis bicikla.

Nije poznat podatak koji je odnos onih koji bicikliraju samo tijekom toplijih mjeseci u odnosu na one koji bicikliraju zimi:

– Ono što vidimo svake godine, a ovo radimo već skoro deset godina, da je sve više i više onih koji voze bicikl cijelu zimu, upravo je to poanta ovog današnjeg dana kako bi natjerali ljude da probaju samo taj dan voziti bicikli, kako bi vidjeli da to nije nikakav problem i kako bi nastavili voziti cijelu zimu.

Inače, današnji dan zimskog bicikliranja na posao se obilježava u cijelom svijetu:

– Međunarodni dan zimske vožnje biciklom je inicijativa koja je pokrenuta 2013. godine u Kanadi, prije deset godina. To je jedno prijateljsko natjecanje između država, gradova, pojedinaca i firmi, Zagreb je pobijeđivao par godina zaredom, ali već dvije godine nema natjecanja, ali se i dalje obilježava, svake godine drugog petka u veljači.

Za kraj, uputila je poruku svima onima koji tek razmišljaju krenuti biciklom na posao:

– Bicikliranje na posao je puno bolje nego koristiti automobil, puno smo brži, ne gubimo vrijeme u gužvama, ne trošimo novac na benzin, na parking, ne gubimo vrijeme tražeći parking i u gužvama, rekreiramo se, razbudimo se, dođemo razbuđeni te smo efikasniji, što je bolje i za poslodavca i za nas same, manje je bolovanja jer smo zdraviji, ne zagađujemo okoliš, ne zauzimamo prostor, jedino što je potrebno je da se moramo malo toplije obući, ali ne predebelo jer se vrlo brzo zagrijemo.