U Tehničkom muzeju otvorena izložba fotografija s talijanskih satelita “Pogled u dubinu”

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla otvorena je izložba fotografija satelitskih snimaka “Pogled u dubinu”. Izložba prikazuje fotografija snimljene umjetnim satelitima Talijanske svemirske agencije.

Izložba fotografija satelitskih snimaka “Pogled u dubinu”, koja promiče koncept održivosti pokazujući kako klimatske i društvene promjene viđene iz svemira transformiraju našu Zemlju, otvorena je u danas u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

– Riječ je o satelitskim snimkama na kojima se prikazuju gradovi, vodotokovi, poljoprivredna zemljišta i utjecaj klimatskih promjena na zemlju. Znamo da sateliti različitih zemalja kruže oko zemlje i snimaju snimke za različite potrebe, geostrateške potrebe su se preselile u svemir. Na ovim snimcima prikazuje utjecaj čovjeka na prirodu i kakve to posljedice može imati za klimatske promjene, rekla je Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Fotografije izložene u sklopu stalnog postava podijeljene u četiri teme – poljoprivreda, grad, klimatske promjene i voda, a dolaze sa svih krajeva svijeta. “One pokazuju kako čovjek svojim djelovanjem, izgradnjom gradova i kultiviranjem poljoprivrednih zemljišta mijenja Zemlju, a sve to ima svoje posljedice”, dodala je.

Izložbom se želi upozoriti na ljudsko djelovanje na prirodu, koje je vrlo često destruktivno i izravno utječe na klimatske promjene:

Vidi se, primjerice, kako veliki gradovi stvaraju velike strukture na zemljinoj površini i kako to mijenja zemlju. Vide se i prirodni tokovi rijeka, možemo ih usporediti s intervencijama čovjeka. Vide se velika poljoprivredna zemljišta, pravilno obrađena, u određenim bojama kako je nešto izniknulo ili raste, tamo se može vidjeti utjecaj čovjeka na promjene u prirodi na velikim površinama. Izložba može biti zanimljiva svima jer pruža pogled u dubinu, pogled odozgo koji nam je često nedostupan.

Fotografije su podijeljene u četiri teme, poljoprivreda, grad, klimatske promjene i voda.

– To su slike s talijanskog satelita COSMO-SkyMed koje nam omogućuju da pratimo razvoj različite tipove prirodnih fenomena, pomaže nam u istraživanju, geofizici, prevenciji nacionalnih katastrofa, i daje nam veće znanje o našem planetu, rekao je Pierfrancesco Sacco, veleposlanik Republike Italije u Hrvatskoj.

Izložba će dokaz koliko je važno promatranje zemlje iz svemira pomoću satelita, rekao je Ante Radonić, umirovljeni astronom.

– To je jako važno kad se dogodi katastrofa, važno je kod praćenja prinosa usjeva. Danas se mnoge stvari u poljoprivredi kontroliraju iz svemira, bilo da trebate pratiti bolesti, ili što rade štetočine u šumama. Posebno je važno da možete procijeniti urod, ima li negdje problema, koje su površine dobro obradive, a koje nisu. Svemirska tehnologija pruža čudesnu moć da možete pratiti zbivanja na zemlji, to su istraživanje resursa, slike koje trebate da bi planirali nove gradnje, i slično.

Izložbu je producirala Talijanska svemirska agencija u povodu Drugog talijanskog nacionalnog dana svemira, a posljednjih mjeseci gostuje diljem svijeta posredstvom talijanskih diplomatskih predstavništava i suradnika. Izložbu je priredio Filippo Maggia, a u zagrebačkom izdanju uz Tehnički muzej pripremili su je Veleposlanstvo Italije u Hrvatskoj i Talijanski institut za kulturu u Zagrebu.

Izložba je otvorena do 7. svibnja, a možete je posjetiti tako da kupite ulaznicu za stalni postav Tehničkog muzeja Nikola Tesla, na čijim internetskim stranicama možete pronaći sve dodatne informacije.

ČLANAK JE SUFINANCIRANA SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA