Ovaj vikend kreće međunarodni supermaraton „OD KAPTOLA DO KAPTOLA“

U prostorijama Zagrebačke županije održana je konferencija za medije povodom održavanja 46. međunarodnog atletskog supermaratona Zagreb-Čazma naziva „OD KAPTOLA DO KAPTOLA“.

“Prije svega pozdravljam organizatora Grad Čazmu na čelu s gradonačelnikom Dinkom Pirakom i njegovim suradnicama koje su dans ovdje s nama. Pozdravljam našeg predsjednika Zajednice sportskih udruga Zagrebačke županije gospodina Bregovića, pozdravljam glavnog tajnika Zajednice gospodina Makaruna i našu resornu pročelnicu Jadranku Dujić Frlan. Jako mi je drago da u Zagrebačkoj županiji možemo najaviti jednu od najdugovječnijih sportskih manifestacija, a to je uistinu ovaj Supermaraton koji se trči u nedjelju 26. ožujka. Start je u Gradu Zagrebu. Najvećim dijelom se utrka proteže kroz našu Zagrebačku županiju, a sam cilj je u Gradu Čazmi, tj. u drugoj županiji u Bjelovarskoj-bilogorskoj županiji”, objasnio je zamjenik župana Ervin Kolarec.

Osvrnuo se na supermaraton i na važnost sporta za Zagrebačku županiju te naglasio kako županija pruža veliku podršku sportašicama i sportašima te sustavno ulaže u sport.

“Drago nam je da mi kao Zagrebačka županija već dugi niz godina možemo iti pokrovitelji ove vrijedne sportske manifestacije. Da to možemo poduprijeti s financijskim sredstvima i drago nam je da se ova sportska manifestacija održava od davne 1974. godine. Također želim napomenuti da Zagrebačka županija veliku pažnju posvećuje sportu i sportašima. Po izdvajanju financija u sportu smo jedna od vodećih županija. Za 2023. godinu smo osigurali 1 200 000 eura. Imamo preko 20 000 aktivnih sportašica i sportaša u svim granama sporta. Kada tome pridodamo da je županija u proteklih 20 godina izgradila brojne škole i sportske dvorane koje naše sportašice i sportaši koriste nakon nastavnog procesa”, dodao je zamjenik Kolarec.

Rekao je kako posebnu pažnju daju mladima da se bave sportom te naglasio kako Zagrebačka županija ima itekako istaknuto mjesto na sportskoj karti Hrvatske u pogledu ulaganja u sport i postignutih sportskih rezultata.

“Trči se 61 kilometar i 350 metara. Ovo je zahtjevna trasa, ali vjerujem da će kao i svih ovih godina biti kvalitetno organizirana. Grad Zagreb i Zagrebačka županija i Grad Čazma te Bjelovarsko-bilogorska županija dat će si truda da se manifestacija održi na jednoj visokoj razini”, objasnio je Kolarec.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Čazme Dinko Pirak koji se osvrnuo na suradnju sa Zagrebačkom županijom u organizaciji ovog velikog sportskog događaja.

“Već nekoliko desetljeća Supermaraton je vrlo zahtjevan organizacijski, ali i za one koji će protrčati ovu stazu koja je 61 kilometar dugačka. No, sve je to već uhodano, poznato i nemamo nikakvih stresova. Drago mi je da su maratonci i ovog puta prepoznali utrku kao važnu. Za nju se uostalom dugo mjeseci već pripremaju. Imamo prijavljeno opet preko sto maratonaca kao i svake godine”, rekao je gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak.

Otkrio je kakav je popratni program organiziran u Čazmi povodom održavanja supermaratona. “Želim istaknuti da smo za vikend pripremili različita događanja, kako gastronomskih tako sportskih i turističkih. Supermaraton je postao sportski brend jer već 46 godina spaja sa sportom dvije županije, nekoliko jedinica lokalne samouprave i vrlo je specifičan po svojim organizacijskim aspektima koje moramo napraviti. To je i turistički prepoznat događaj te nam u tom smislu dolaze brojni putnici koji znaju da ima raznih događanja. Imat ćemo i puno sportskih sadržaja za mlade. 300 naših školaraca će imati utrke u ulicama grada i razne sportske sadržaje. Turistička zajednica nam je pripremila puno toga od glazbenog programa, kotlijade itd.”, dodao je Pirak.

Elvira Babić Marković, pročelnica za društvene djelatnosti u Gradu Čazmi rekla je od kuda dolaze natjecatelji i otkrila je koje su dobne kategorije te koje nagrade dobivaju najbrži maratonci. “Imamo 103 prijave na maraton. Imamo natjecatelje iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Austrije. otprilike je pola natjecatelja iz Hrvatske, a druga polovica iz drugih zemalja. Imamo ukupno pet dobnih kategorija, muških i ženskih. Prva tri mjesta dobivaju financijsku nagradu, a ostala mjesta u kategoriji dobivaju poklon pakete i simbolične plakete”, objasnila je Elvira Babić Marković.

Utrka se održava 26. ožujka. Start utrke je u Zagrebu, a potom se najvećim dijelom prolazi Zagrebačkom županijom te je cilj u Čazmi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

ČLANAK NAPISAN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM.