U svijetu od ove bolesti oboli više od 250 milijuna ljudi

Znate li zašto su Bandićeve fontane i Meštrovićev paviljon svijetlili plavom bojom?

Zagreb se osvjetljavanjem Meštrovićeva paviljona i Zagrebačkih fontana pridružio globalnoj kampanji Pneumolight kojoj se priključilo više od 160 gradova, a čiji je cilj poticanje svjesnosti o pneumoniji, odnosno upali pluća.

Pneumonija je bolest koja ugrožava disanje, a pogađa sve dobne skupine, naročito djecu mlađu od pet godina, osobe iznad 70 godina života te osobe oboljele od šećerne bolesti, kardiovaskularnih i drugih kroničnih bolesti. Neki od glavnih simproma zaraze koronavirusom su zatajenje respiratornog trakta, otežano disanje i upala pluća, a o posljedicama koje pluća trpe od koronavirusa i brzini razvoja bolesti možemo puno čuti u zadnje vrijeme.

Doktor Čivljak, pročelnik Zavoda za akutne respiratorne infekcije govori kako  kod mladih i zdravih osoba upala pluća najčešće ne ostavlja posljedice, no u krajnjim dobnim skupinama – osobito kod starijih osoba ili onih koji imaju učestale upale pluća, plućno tkivo to može trajno i kronično osjetiti, te oštetiti disanje. Stoga je izuzetno bitno osvijestiti građanima ozbiljnost ove bolesti.