U NSK predstavljena likovna monografija Dražena Trogrlića

U predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice predstavljena je likovna monografija Dražena Trogrlića uz prigodnu, jednodnevnu izložbu. Budući da je Dražen Trogrlić umjetnik aktivan četiri desetljeća, bibliografija o njegovu opusu je prilično bogata…

– Riječ je o monografiji koja je posvećena radovima Dražena Trogrlića nastalima na papiru, takav je i podnaslov te knjige. Drugi dio podnaslova glasi “Crtež kao otkrivanje svijeta”. Dražen Trogrlić je renomirani hrvatski umjetnik koji je na našoj umjetničkoj sceni više od 40 godina i svojim umjetničkim radom pokriva veliki raspon, od pojave nove slike, početkom osamdesetih godina pa do danas, pri čemu je, krenuvši od onoga što je bilo zajedno njegovoj generaciji, to oživljavanje slika i likovne slikovnosti, krenuo vlastittim putem, a taj put ga je vodio prema različitim oblicima apstraktne umjetnosti, rekao nam je Milan Pelc, autor monografije.

Za Trogrlića bi se moglo reći da je jedan od najeminentnijih predstavnika apstraktnog likovnog izražavanja na našoj umjetničkoj sceni u posljednjih nekoliko desetljeća…

– Zasad su reakcije pune oduševljenja, jer se radi o slabije poznatom dijelu opusa tog značajnog umjetnika. Radi se o vrlo suptilnom, lirskom stvaralaštvu koje ljude ponese, koje ih privuče, produhovi, ispuni estetskim zadovoljstvom. Vjerojatno je i to razlog što su oni koji su knjigu imali u rukama ostali oduševljeni.

U sklopu predstavljanja knjige napravljena je i jednodnevna izložba radova Dražena Trogrlića…

– Možemo vidjeti izbor iz djela koje imamo u fondu grafičke zbirke, to su grafike, crteži i dio grafika iz grafičkih mapa. Tu su predstavljene i grafičke mape kojih je NSK bila nakladnik, rekao je Tamara Ilić Olujić, voditeljica grafičke zbirke NSK.

Knjigu je pročitao i Dražen Trogrlić, autor fotografija. Zadovoljan je, kaže…

– Posebno mi je drago jer vi kad čitate, vrlo je pitko napravljena, napravljena je da svatko može ući unutra. Posebno mi je drago što studenti likovne akademije mogu participirati, i mogu ući i vdijeti vezano za kompletnu transformaciju vizualnog mišljenja kako i na koji način se neke stvari mogu odvijati. Mislim da je to Milan sjajno odradio.

Na izložbi su predstavljeni radovi koje Nacionalna i sveučilišnja knjižnica skuplja već dugi niz godina.