U Zagrebu je predstavljena profesionalna biografija Đorđa Balaševića

U Zagrebu je predstavljena knjiga “Panonski admiral”, profesionalna biografija Đorđa Balaševića te zbirka osobnih i kolektivnih sjećanja.

„Knjiga Panonski admiral govori o umjetnosti Đorđa Balaševića, ali ja sam se trudio da dam širu sliku, trudio sam se da knjiga bude muzej naših uspomena, jer su pjesme Đorđa Balaševića nas odgajale, učile nas o ljubavi, o patnji kada ljubav prođe. Neke od njegovih najznačajnijih i najvećih pjesama učile su nas kako ostati čovjek u najcrnjim vremenima”, otkrio je autor knjige Ivan Ivačković.

Balašević je bio briljantan kroničar i tumač našeg vremena. Tijekom devedesetih godina dvadesetog stoljeća izrastao je u simbol otpora balkanskoj provincijalizaciji i ratu. Naš život i naše uspomene su u pjesmama Đorđea Balaševića, rekao nam je autor.

„Ja sam želio napisati knjigu o našem odrastanju, sazrijevanju, uspomenama, životima i da tu priču ispričam kroz priču o Đorđu, i kroz priču o njegovom pjesništvu i muzici, a onda i o njegovim dugogodišnjim nastojanjima da ljudska dobrota pobijedi zlo, da se u svima nama razvije smisao za empatiju, za solidarnost, da razvijemo ljubav prema drugim ljudima, i da dobrota pobijedi tamu koja se nadvila nad Balkan devedesetih godina.
Panonski admiral naklon je njegovoj umjetnosti i njegovu civilizacijskom angažmanu, koji je u toj umjetnosti imao istaknuto mjesto” dodaje autor.

„Ja imam veliku dokumentaciju o Đorđu Balaševiću, 40 godina sam novinar, uglavnom sam pisao o muzici. Imam veoma bogatu dokumentaciju. Nešto što se nalazi u knjizi poteklo je iz mojih razgovora s Đoletom, poznavali smo se 35 godina, imali smo privatnih i poslovnih susreta. Osim toga, u knjizi je dato moje tumačenje i doživljaj Đoletove muzike, svatko ima svoj doživljaj njege muzike, ovo je moj doživljaj, ali sam siguran da se u tom doživljaju mogu prepoznati mnogi drugi”, nastavio je Ivačković.

Inače, Ivan Ivačković kao novinar i kritičar, potpisao je više od dvije tisuće tekstova u većini važnih listova u SFRJ-u, SRJ-u, SCG-u i Srbiji. Prije Panonskog admirala, objavio je šest knjiga: Kako smo propevali, Umetnost pobune, Pisma iz Tajnog grada, Između krajnosti, Obe strane jastuka i Priznanja pop pevačice. Također, autor je pjesničke zbirke Crvena mapa i romana Bezverje.

 

Panonski admiral knjiga je o karijeri jednoga velikog pjesnika i padu jedne velike zemlje. To je profesionalna biografija Đorđa Balaševića te zbirka osobnih i kolektivnih sjećanja. Balašević je bio briljantan kroničar i tumač našeg vremena. Tijekom devedesetih godina dvadesetog stoljeća izrastao je u simbol otpora balkanskoj provincijalizaciji i ratu. Suprotstavljao se sili gluposti i gluposti sile. Ipak, ponajprije ćemo ga pamtiti kao pjesnika intime i ljudskih osjećaja, kao pjesnika ljubavi. Panonski admiral naklon je njegovoj umjetnosti i njegovu civilizacijskom angažmanu, koji je u toj umjetnosti imao istaknuto mjesto.

„Đorđe Balašević bio je nadahnut čovjek s ciljem, čovjek velikih snova. Ljepše i točnije od bilo koga drugog opjevao je naše zanesenjaštvo, naše utopije. U najcrnjim vremenima njegove riječi bile su lampioni čežnje za drukčijim, nježnim, neiskvarenim svijetom, zaključuje autor. Ostavio nam je pjesme uz koje će nas, ako Bog ne bude škrtario i na našim godinama, još dugo prolaziti žmarci. Jednu veliku, dragu kupusaru uspomena. Od njega nam ostaju pjesme zbog kojih nam je ponekad mokro ispod očiju, ali zahvaljujući kojima duša uvijek oživljuje u nadanju. Ostaju nam pjesme uz koje lakše krpamo ostarjela srca. I ostaje nam to što se volimo” stoji u koricama ove biografije.

 

 

OVAJ ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA.