17. Dojdi osmaš, Zagreb te zove!

Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade ove godine po 17. put organizira manifestaciju “Dojdi osmaš, Zagreb te zove!” tijekom koje srednje škole Grada Zagreba predstavljaju svoje obrazovne programe učenicima osmih razreda osnovnih škola kako bi im odluku o izboru primjerene škole i nastavku obrazovanja učinile što lakšom.

“Tri godine nije bilo ove manifestacije zbog pandemije koronavirusa. Jedan učenik me upitao hoće li biti manifestacije ove godine kad smo otvarali obnovljenu i dograđenu školu Osnovnu školu Vugrovec-Kašina. Rekao sam da hoće i drago i je da se ova lijepa tradicija nastavlja. Drago mi je što ste došli u tako velikom broju unatoč tome što vremenska prognoza nije baš nešto. Očito je da postoji interes da obiđete ovih osamdesetak škola iz Zagreba i okolice. Da obiđete štandove i popričate s učiteljima, s nastavnicima, s učenicima ovih srednjih škola i da kao osmaši i osmašice izaberete školu koja je najbolja za vas”, poručio je gradonačelnik.

Osvrnuo se na lepezu različitih opcija koje se nude osmašima dok su u potrazi za idealnom srednjom školom za njih.

“Možete birati između strukovnih škola, gimnazija, plesnih škola, umjetničkih škola. U svakom slučaju, to je dosta velika i bitna odluka, koju ćete školu izabrati i onda na kraju što će te raditi u životu kada završite vaše obrazovanje. Ne želim puno dužiti. Svima Vam želim da obiđete štandove i donesete što bolju odluku za vas i želim vam svima prije svega sretan nastavak vašeg obrazovanja, a kasnije zapošljavanja i sve najbolje u životu”, dodao je gradonačelnik.

Učenici i nastavnici iz nekoliko škola s nama podijelili svoje programe.

“Predstavljamo Školu primjene umjetnosti i dizajna. Mi smo s odjela unutrašnje arhitekture. Na našem štandu možete vidjeti od svakog odjela po nešto. Imamo razne odijele kiparstvo, slikarstvo, tekstilni odjel, grafički odjel, odjel unutrašnje arhitekture, aranžersko-scenografski odjel, fotografski odjel. Školi nudi stvarno puno mogućnosti. Prva godina je pripremna i onda se dalje svaki učenik može opredijeliti na odjel u kojem se najviše pronalazi. Atmosfera je u školi jako opuštena tako da je to stvarno odlično i školi nudi jako puno mogućnosti” rekla je učenica Lana.

“Predstavljamo Školu za primalje. Jednu od najljepših škola u Hrvatskoj. Najljepše zanimanje koje možete odabrati u zdravstvenoj ustanovi”, istkanula je učenica Klara.

“Dolazim iz 4. gimnazije. Naša gimnazije je jezična i dvojezična. Imamo tri dvojezična programa na engleskom, njemačkom i francuskom jeziku. Škola je i više nego odlična. Ako nekoga zanimaju jezici ovo je definitivno škola za njih”, kazala je Ana.

“Dolazimo iz Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, ustanove za obrazovanje odraslih. Danas predstavljamo svoje srednjoškolske programe, strukovne četverogodišnje kurikulume – tehničar za računalstvo, medijski tehničar, kozmetičar, upravni referent, tehničar cestovnog prometa. I uvijek zanimljiva trogodišnja zanimanja kuhar, konobar, slastičar, vrtlar, zidar i tesar. Učenici će pronaći još niz drugih zanimanja”, poručila je Snježana Zbukvić Ožbolt, voditeljica Odjela za srednju školu.

Učenici i posjetitelji su tijekom razgledavanja štandova uživali i u glazbeno-scenskim nastupima zagrebačkih srednjoškolaca u glazbenom paviljonu na Zrinjevcu.