U Klovićevim dvorima otvorena izložba ‘Ivan Meštrović – retrospektiva’

Izložba Ivan Meštrović - Retrospektiva u Galeriji Klovićevi dvori otvorena je do 3. ožujka 2024.

FOTO: Zagrebancija.com

Ivan Meštrović je jedan od najznačajnijih hrvatskih umjetnika svjetske reputacije. Njegovo se stvaralaštvo tijekom više od šest desetljeća protezalo kroz kiparstvo, arhitekturu, slikarstvo, crtež, poeziju, esejističko i dramsko pismo. Izložba u Galeriji Klovićevi dvori retrospektivan je presjek Meštrovićeva kiparskog stvaralaštva, a zajedno su je pripremili Muzej Ivana Meštrovića i Galerija Klovićevi dvori.

FOTO: Zagrebancija.com

– Zadnja velika izložba ovakvog tipa bila je priređena u istom prostoru prije 40 godina povodom 100 obljetnice Meštrovićevog rođenja. Sada slavimo 140. obljetnicu njegovog rođenja. Riječ je o većem izboru radova. Izložba se prostire na sva tri kata Galerije Klovićevi dvori i u atriju i u foajeu. Izložba donosi cjeloviti prikaz Meštrovićevog kiparstva kroz sve njegove faze i za razliku od te zadnje velike izložbe sakupili smo djela ne samo iz hrvatskih, odnosno onda su bili jugoslavenskih zbirki, već i iz europskih, što privatnih, što javnih kolekcija – otkrila nam je Barbara Vujanović, muzejska savjetnica Atelijera Meštrović.

FOTO: Zagrebancija.com

Meštrović je imao veliki utjecaj ne samo na generaciju ovdašnjih kipara, već se njegov utjecaj širio i van granica Hrvatske, Europom i Sjedinjenim američkim državama.

– Pripremili smo njegovo cjelovito predstavljanje za koje smatram da će privući posebno mladu publiku koja nije imala priliku upoznati se s Meštrovićevim opusom, stvaralaštvom i životom. Nama je bio cilj Galeriju Klovićevi dvori na nekoliko mjeseci pretvoriti u muzej Ivana Meštrovića – rekla je Petra Vugrinec.

FOTO: Zagrebancija.com

Meštrovićevi uzori bili su renesansni umjetnik Michelangelo te francuski kipar Auguste Rodin kojeg je Meštrović poznavao.

– On se stilski mijenjao, od mladih dana kada stilski osvaja secesiju u Beču, zatim herojskog ciklusa kojim propagira jednu utopijsku ideju južnoslavenskog ujedinjenja pa preko povratka klasičnoj tradiciji antičke skulpture u svojim monumentalnim mediteranskim aktovima. U vrijeme kada odlazi u Ameriku, kiparstvo je već anakrono, međutim on i dalje stvara, posebice djela religioznog ciklusa po kojima je prepoznat izvan granica Hrvatske kao jedan od najznačajnijih kipara sakralnog opusa u Europi. Meštrovićeva slava kulminirat će u Londonu gdje mu je kao drugom živućem umjetniku organizirana samostalna izložba u Victoria and Albert muzeju – kazala je Vugrinec.

FOTO: Zagrebancija.com

Meštrovićev opus, neovisno o mediju izražavanja, uvelike počiva na arhetipskom promišljanju tema. Brojna značajna djela počevši sa “Zdencem života” u sadri, s njegovim ranim djelima “Nevinost” i “Starice”, kada propituje temeljne porive čovječanstva pod utjecajem Bečke secesije. Zatim ćemo vidjeti djela iz Vidovdanskog, odnosno Kosovskog ciklusa posvećenog kraljeviću Marku. Potom “Povijest Hrvata”. Vidjet ćemo brojna djela iz stranih muzeja kao što je “Skidanje s križa” iz Tate Museuma. Zatim, “Anđele”, “Navještenje”, “Staricu” iz Nacionalne galerije moderne i suvremene umjetnosti  u Rimu. Zatim, neka djela koja nikada nisu bila ovdje i brojna djela iz privatnih zbirki koja dosad nisu ugledala svjetlo dana.

FOTO: Zagrebancija.com

Izložba će biti popraćena dodatnim edukativnim programom i sadržajima.

– Imat ćemo brojne likovne radionice za djecu, organizirane ture za građanstvo uz najavu. Popratnih događaja će biti i simpozij u suradnji s Institutom za povijest umjetnosti o današnjem značenju Ivana Meštrovića – poručila je autorica izložbe.

FOTO: Zagrebancija.com

Ivan Meštrović najznačajniji je hrvatski umjetnik i jedan od najznačajnijih Hrvata svih vremena. Izložba Ivan Meštrović – Retrospektiva u Galeriji Klovićevi dvori otvorena je do 3. ožujka 2024.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA.