U Hrvatskoj je sve više pretile djece

Autori: Margarita Weisz, FOTO: Jabuka Tv 5/27/2016 14:08

– Debljina je bolest kakvu čovječanstvo još ne pamti. Kod debljine mi neprestano imamo svjetski porast koji se sada već broji u milijardama – riječi su to prof. dr. sc. Željka Metelka na okruglom stolu ‘Pravilnom prehranom i kretanjem do zdravlja’.

Prekomjerna tjelesna težina odgovorna je za brojne bolesti, za krvožilni sustav, kardiovaskularne bolesti, dijebetes, pa čak i psihosomatske bolesti. U Hrvatskoj brojka pretilih ili prekomjerno teških ljudi je 65 posto.

– Debljina je klasificirana kao bolest, a osim što je bolest ona je i rizični čimbenik za druge bolesti koje imaju veliku smrtnost i uzrokuju invalidnost – istaknula je voditeljica Odjela za promicanje zdravlja Ana Puljak.

Zabrinjava činjenica da je sve više pretile djece. Više od 13 posto muške i više od 10 posto ženske djece koja pohađaju peti razred osnovne škole je prekomjerno teško. Problem se nastavlja i u srednjoj školi gdje je pretilo skoro 12 posto muške i 14 posto ženske djece, a na prvoj godini studija čak 22 posto muškaraca i više od 10 posto žena ima problema s pretilošću, podaci su koje je iznio Nastavni zavod za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’.

– Djeca se danas jako malo kreću, njihova tjelesna aktivnost smanjena je za 70 posto kada sjednu u školske klupe. Moramo djeci pružiti okruženje u kojem mogu ostvariti veću tjelesnu aktivnost. Njima trebaju dvorane, igralište i puno sati tjelesnog odgoja – objasnila je Puljak.

Nedovoljna tjelesna aktivnost i nepravilna prehrana vode i do onih bolesti koje nećemo odmah povezati s pretilošću. Depresija, socijalno izoliranje i izloženost diskriminaciji ostavljaju trag. Misliti o prevenciji i mijenjati svijest potrebno je što prije.