Troskot: HGK je “Uhljebistan!”

U zadnjih deset godina radi se o preko milijardu kuna priljeva, poručuje Troskot, a od toga je najmanje benifite imao privatni sektor

zvonimir troskot
Zvonimir Troskot

U saborsku proceduru ide prijedlog zakona prema kojemu oporba, konkretno Most, traže ukidanje obvezne članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori.

-Jedan od glavnih razloga je taj što se HGK ponaša kao pijani bogataš, a usluga koju pružaju našim poduzetnicima je neadekvatna- poručio je saborski zastupnik Zvonimir Troskot.

Troskot upozorava kako Hrvatska gospodarska komora još uvijek posluje prema socijalističkom modelu, dok su se druge zemlje sa sličnim naslijeđem, okrenule tržišnom modelu.

-Hrvatska gospodarska komora se pretvorila u parapolitičko tijelo koje zastupa interese politike, a ne poduzetnika. Hrvatska  komora je jedina komora iz zemalja koje su imale socijalizam koja je ostavila obveznu članarinu, sve druge zemlje koje su prošle tu tranziciju su ukinule obvezne članarine i prihvatile aglosaksonski model koji je tržišno orijentiran i u kojima komore pružaju usluge poduzetnicima i privatnom sektoru- pojašnjava Troskot.

Najveći problem HGK je broj zaposlenih koji je višestruko veći nego u zemljama sa sličnim brojem stanovnika.

-Jedna Slovenija ima 110 zaposlenih, Estonija 30, a Hrvatska čak 550. U tom smislu, HGK je “Uhljebistan”, politički podobni ljudi se zapošljavaju u HGK, što pokazuje neefektivnost HGK. Iz izvještaja vidimo da od 165 milijuna kuna prihoda, odnosno članarina, 90 milijuna ide na plaće zaposlenika, a ne na usluge koje HGK treba izvršavati- dodaje Troskot.

U zadnjih deset godina radi se o preko milijardu kuna priljeva, poručuje Troskot, a od toga je najmanje benifite imao privatni sektor. 71 posto prihoda je od članarina, a pet posto je od prodaje usluga ,dodaje Troskot.

-U anglosaksonskom modelu komora dolazi do poduzeća i kaže: OK, ako želiš prodavati na inozemnom tržištu mi ćemo ti napraviti pripremu kako bi ti ostvario prodaju, istražit ćemo konkurenciju i tržište i napraviti neke modele. Drugi način je podatkovna ekonomija, i komora bi s takvim podatkovnim paketima mogla biti spona koja bi pomogla poduzećima s donošenjem odluka, to bi bila jedna od usluga koju bi mogla davati- zaključuje Zvonimir Troskot.

Most ima pripremljen zakon i o nametima za Obrtničku komoru, no nisu skupili dovoljno potpisa opozicije, tako da će taj prijedlog još pričekati.

Treba li ukinuti obvezne članarine prema HGK i Obrtničkoj komori?

Rezultati glasanja

Loading ... Loading ...