Tomislav Tomašević: Građani Sesveta, građani su drugog reda

Prijenos 39. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba možete pratiti 2. veljače s početkom u 9.00 sati, uživo u programu Otvorene televizije.

FOTO: Ivan Novosel

Uoči 39. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba, zastupnici Kluba lijevog bloka održali su konferenciju za medije. O izmjenama Generalnog urbanističkog plana Sesveta, govorio je gradski zastupnik Tomislav Tomašević.

“Smeta nas što su građani Sesveta, često puta građani drugog reda na području Zagreba. To se vidi i sad u ovoj odluci o izmjenama i dopunama GUP-a Sesvete. Sesvete imaju poseban GUP, odvojen od GUP-a Grada Zagreba. Proteklih godina bilo je nekoliko dobrih inicijativa kako unaprijediti kvaliteta života građana Sesveta zbog čega je i Gradska uprava obećala Sesvetama novi GUP. Tim bi se GUP-om Novi Jelkovec povezao sa središtem GČ Sesvete.”

Tamo je gospodarska zona, koja se, kako navodi gradski zastupnik, nalazi na neodgovarajućoj lokaciji jer se nalazi između dva velika naselja koja nemaju gotovo nikakvu međusobnu povezanost.

“Postojao je jedan odličan projekt da se napravi zeleni koridor mještovite namjene, koji bi spajao Savu s Medvednicom i time bi se unaprijedila kvaliteta života građana Sesveta. Od svega se toga odustalo. Krenulo se samo u neke kozmetičke izmjene i to sad pred izbore. Tražimo od  Gradske uprave radikalnije promjene, za početak – izmještanje gospodarske zone, ali i gradnju prijeko potrebne obilaznice kako bi se izbjegle velike prometne gužve”, poručio je Tomašević te se dotaknuo i sigurnosti škola i dječjih vrtića u Zagrebu nakon potresa.

“Grad Zagreb je pokrenuo aplikaciju o uporabljivosti zgrada škola i dječjih vrtića. Međutim ono što i dalje nedostaje, a što su roditelji tražili jest, da se vidi tko je obavio te brzinske preglede. Roditelji traže da se ispod svakog pregleda potpišu inženjeri, da se vidi sva dokumentacija. Mi sad jedino što vidimo je to da su te škole uporabljive, da imaju zelenu naljepnicu. Upravo zbog toga roditelji nemaju povjerenja da je to uistinu sigurno za boravak i inzistiraju da sva dokumentacija bude dostupna”, objasnio je gradski zastupnik.

FOTO: Ivan Novosel

O tome kako je Grad reagirao na posljedice drugog potresa, na konferenciji je govorila gradska zastupnica Rada Borić.

“Tek sada ćemo na sjednici imati odluku o pomoći onima koji su stradali u poplavi sredinom srpnja. Ako tek sada, sedam mjeseci nakon, uprava rješava taj problem, možemo govoriti o upravi koja kasni i koja je neučinkovita. Nemamo nijednu točku, nijedno objašnjenje kako su se do sada provodile mjere koje se tiču i potresa i poplava, a ni kako su se trošila sredstva”, izjavila je Borić te se osvrnula na gradnju 30 tipskih kuća u Svetoj Klari za osobe iz potresom pogođenih područja, projekt kojeg je predložio gradonačelnik Milan Bandić.

“Dakako da želimo da se naši sugrađani, koji su u ovom trenutku možda smješteni u kontejnerima, smjeste u privremene domove. Ali, znamo da ti stanovi koji će im biti dodijeljeni na privremeno korištenje, neće biti useljivi još godinu i pol. Ne možete doći s takvim prijedlogom na sjednicu Gradske skupštine, a da ne znamo točno o čemu se radi. Zabrinjava to da nakon ovakve krize građani ne osjećaju nikakvu sigurnost”, rekla je zastupnica.

Između ostalog, na novinarsko pitanje, ima li šanse pobjediti na izborima Milana Bandića, Tomašević je poručio:

“Apsolutno! Ne da imam šanse, nego će to tako i biti.”