Festival svjetla 2024.: Dobro poznate gradske lokacije dobile su novo lice

Kula Lotrščak će, uz Opatovinu, park Ribnjak, tržnicu Dolac, Masarykovu, Gajevu, Trg Mažuranića, HNK, Trg Marka Marulića i Kralja Tomislava, kao i park Zrinjevac, Staru Vlašku i druge lokacije najaviti proljeće, a na ulice donijeti živost u novom ruhu.

Festival svjetla spektakularni je događaj u kojem grad postaje pozornica za raznolike umjetničke instalacije, projekcije i performanse koje koriste svjetlost kao svoj glavni medij. Ovaj festival i ove će godine transformirati urbani prostor te istaknuti arhitektonske značajke zgrada, parkova i drugih javnih prostora. Festival svjetla nisu samo čarobne svjetlosne instalacije, impresivno mapiranje, zaigrane animacije i raznobojni objekti, već dobre emocije, pozitivna energija i doček proljeća kojeg svi željno iščekujemo.

– Spustili smo se i ove godine u Donji grad, zbog toga što traje obnova Gornjeg grada i na lokacijama gdje smo obično imali naše krasne svjetlosne lokacije. Obnova je u punom jeku, to nas jako veseli. Jedino što će ostati na Gornjem gradu je već tradicionalna Kula Lotrščak i svjetionik koji svake godine obilježava Festival svjetla – rekla je
Martina Bienenfeld, direktorica TZ Grada Zagreba.

Svi posjetitelji, tijekom pet dana, moći će obići ukupno 29 atrakcija na 24 lokacije koje će najaviti dolazak toplijih i dužih dana te nas ponovno povezati s gradom na jedinstven način.

FOTO: Zagrebancija.com

Projekt je ovo koji uspješno spaja parkove, od Tuškanca do Ribnjaka i gradske trgove, od onog Marka Marulića, preko središnjeg trga, sve do Trga kralja Tomislava. Dobro poznate gradske lokacije dobile su novo lice.

Među ovogodišnjim eksponatima našao se i hrvatski paviljon predstavljen na prošlogodišnjem Venecijanskom bijenalu – projekt Same as it Ever Was. Paviljon izveden je kao prostorna instalacija koja oblikovno pripada bestijariju vidikovaca u močvarnom području Lonjskog polja, a ovoga puta ga pod nazivom Okidač možete vidjeti na Trgu Josipa Juraja Strossmayera.

– Drago mi je da širimo suradnju da je svaki Festival svjetla sve veći i sve raznovrsniji. Uspostavljamo nove domaće i međunarodne suradnje. Prošle godine smo uspostavili suradnju sa Šibenikom. Ove godine će isto biti suradnja sa Šibenikom na Tuškancu. Širimo suradnju s Pulom. Drago mi je da je ovdje direktor Festivala svjetla u Puli, koji je stariji od Festivala svjetla u Zagrebu. Mi se nadamo da ćemo u tom jednom pozitivnom natjecanju vrlo brzo dostići i povijest koja je krenula s Festivalom svjetla u Puli – rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

FOTO: Zagrebancija.com

Primjetno je kako ovogodišnje izdanje donosi niz vizualnih projekcija, zahvaljujući kojima poznate građevine imamo priliku vidjeti u posve novom obliku. Stoga, obavezno se zaputite ispred Hrvatskog narodnog kazališta te pogledajte Proljetnu simfoniju koju potpisuje Daniel Margraf.

Dodatno, ovogodišnji Festival ne samo da donosi čaroliju svjetlosnih instalacija, već šalje snažnu poruku o važnosti očuvanja prirode i održivosti.

– Ove godine događanje Festival svjetla poklopio se i s manjom manifestacijom koja je pokrenuta prije 17 godina. Ona se zove Earth hour, odnosno Sat za planet Zemlju. Održava se pretposljednje subote u ožujku. Na sat vremena gasimo svjetlu od 20:30 do 21:30 svake pretposljednje subote u ožujku. Koristimo taj sat da promislimo o tome kakav je naš utjecaj na planet. Nakon toga palimo svjetlo i poduzimamo nove mjere kako bismo taj planet učinili boljim mjestom za sve nas – poručila je Dunja Mazzocco Drvar, direktorica programa zaštite prirode.

Kula Lotrščak će, uz Opatovinu, park Ribnjak, tržnicu Dolac, Masarykovu, Gajevu, Trg Mažuranića, HNK, Trg Marka Marulića i Kralja Tomislava, kao i park Zrinjevac, Staru Vlašku i druge lokacije najaviti proljeće, a na ulice donijeti živost u novom ruhu.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA