TOMAŠEVIĆ O REZULTATIMA NOVOG MODELA: 27 posto je manje miješanog komunalnog otpada, 50 posto više plastike

Prošlo je nešto više od tri mjeseca od uvođenja novog modela prikupljanja miješanog komunalnog otpada. Gradonačelnik Tomašević istaknuo je kako novi model pokazuje dobre rezultate.

Grad Zagreb je jedini od velikih gradova koji ima ovakav model. “Radi se o dugotrajnom procesu ,koji neće moći biti gotov u par mjeseci, što je standardno i za druge europske gradove”, objasnio je gradonačelnik Tomašević. Došlo je do povećanja odvajanja otpada, što je dovelo do znatnog smanjenja miješanog komunalnog otpada u čemu Grad Zagreb prednjači nad drugim gradovima u Hrvatskoj.

“Smanjenje miješanog otpada za 27% dovelo je do povećanja odvajanja plastike za 50%, 30% više biootpada i 9% više papira”, rekao je Tomašević. Prodano je oko 14 milijuna ZG vrećice. Zbog dobrih rezultata, miješani komunalni otpad odvozi jednom tjedno. “Sustav funkcionira dobro u centru grada i u cijelom gradu u pogledu obiteljskih kuća, ali ima mjesta za napredak što se tiče višestambenih zgrada”, dodao je Tomašević. Zbog toga su na nekim lokacijama povećali broj odvoza plastike na jednom tjednom, a negdje čak na četiri puta tjedno.

Gradonačelnik Tomašević je naglasio kako su krenuli s kaznama građana koji ne razvrstavaju otpad te opomenuo građane koji nisu božićna drvca odložili na zelenoj površini, tako da ne ometaju promet niti zaklanjaju prolaz pješacima.Realizacija novih podzemnih spremnika za centar grada ići će u ovoj godini. Podsjećamo, prvi podzemni spremnici postavljeni su u listopadu u Masarykovoj ulici, a otvaraju se čip karticom.