Darovanje raskićenih božićnih drvca stanovnicima Zoološkog vrta

Nastavlja se tradicija darovanja raskićenih božićnih drvca stanovnicima Zoološkog vrta. Životinje sa znatiželjom istražuju smreke i jelke te u njima traže omiljenu hranu, dok velike mačke uživaju u njihovu mirisu.

„Crnogorična stabalca i ove su godine jako razveselila naše životinje! Smeđi medvjedi Albert i Kvetina obožavaju i crnogoricu koja raste u njihovoj vanjskoj nastambi. Po većim se stablima veru, a s onim manjima odmjeravaju snagu. Dobivena raskićena božićna drvca doživjeli su kao poziv na igru. Pomno su ih istražili i s njima se lijepo igrali. Crvenim vjevericama drvce je poslužilo kao poligon za igranje. Bizoni su se također igrali crnogoricom, ali i gricnuli pokoju iglicu“, poručio je Damir Skok, ravnatelj
Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Podsjetimo, sestra i brat, Kveta i Albert, smeđi medvjedi, doselili su se u novu nastambu za medvjede u studenom prošle godine iz Slovačke. Radi se o nastambama Interpretacijskog centra zaštićene faune Hrvatske, koji je izgrađen u sklopu projekta „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“.

„Nekim životinjama u smreke i jele skrivamo omiljenu hranu kako bismo ih potaknuli na prirodno ponašanje. Želimo da se potrude oko pronalaska slasnog zalogaja. Velikim pak mačkama raskićena božićna drvca darujemo jer one obožavaju miris crnogorice. Uživaju u njuškanju drvaca i trljanju o
njihove grane. Zbog toga smo jele i smreke stavili u nastambe lavova, kineskih leoparda i servala“, dodala je zoologinja Ema Stanić iz Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Iako su isprva bili neodlučni, merkati nisu mogli prikriti svoju znatiželju te su krenuli istraživati što se krije na drvcu. Prstenastorepim lemurima smreka je poslužila kao etažer za brusnice, a merkatima za cvrčke. Božićna drvca ostat će nekoliko dana u nastambama životinja, a ono što ostane od njih, ide na kompostiranje.