Tko će biti Bandiću kvalitetna oporba? Nitko!

Autor: Sanjin Španović 5/22/2013 14:36

Svaka vlast treba kvalitetnu i konstruktivnu oporbu. Pogotovo kada je na vlasti netko poput Milana Bandića. Problem je taj što je Milan Bandić u Zagrebu neće imati. Problem je to za ovaj grad i za samog Bandića.

Jer SDP to neće znati biti. Doduše ograničenim kapacitetom imena na toj listi niti ne može biti. A drugi zastupnici to neće htjeti biti.

SDP, najljući Bandićev protivnik koji iduća dva tjedna u misiji izvođenja političkog čuda, tj. Ostojićeve pobjede s nesposobnim izbornim stožerom o kojoj bi se mogle pisati doktorske dizertacije, nikada nije bio slabiji u gradskoj Skupštini. I kvantitativno i kvalitativno.

Ozbiljna sumnja u političke kapacitete zastupnika SDP-a

Broje samo 12 zastupnika, a u njihove političke kapacitete ozbiljno se može sumnjati. Zato jedva čekam da vidim na idućih pet, šest sjednica Skupštine u lipnju i srpnju kako će se Sanja Ožić, Martina Jović i slični Bernardićevi zastupnici oporbeno boriti s Milanom Bandićem koji je, eto u uzletu.

Treći njegov ešalon zastupnika će ih šamarati u diskusiji, a drugi prati pod s njima u replikama. SDP i dalje živi u paralelnoj stvarnosti u kojoj nisu shvatili prije godinu dana da Milan Bandić raste i postaje prvi izborni favorit, u kojoj nisu pomislili da im onako glasna promjena kandidata za gradonačelnika, koja eto zabavlja medije i javnost, iznimno šteti, u kojoj nisu ni pomislili da im rejting pada prvi puta ispod trideset posto, već istraživanja nazivali lažiranim, izmišljenim i fingiranim.

Nije više problem za njih što je Bandić pobjedio (na izborima za Skupštinu, a za dva tjedna prema svemu sudeći i izborima za gradonačelnika), već to što će s ograničenim kapacitetom svojih zastupnika SDP samo slabiti. Rasprave Bernardićeve liste biti će opet predmet sprdnje svih prisutnih u Ćirilometodskoj (jos plačem od smijeha kad se sjetim zastupničkog pitanja Martine Jović i panike zbog postavljenog novinarskog pitanja koje nije dobila unaprijed pa je morala zvati Zvanu Brumnića).

Brumnićevi previdi kao stvoreni za Bandićeve podvale

Bandić će, eto dodatno jačati i gurati na glasanje sve i svašta, a poznavajući studiodnost Bernardićevog tajnika Brumnića, koji je podsjetimo zaboravio upozoriti da se izglasava Pavićev neboder na Vrbanima ili Bandićeve fontane u sklopu proračuna, pola toga neće biti ni primjećeno.

Bandić lako može dokrajčiti SDP u Zagrebu i sa svojom novom strankom, koju planira osnovati, uzeti socijaldemokratski dio Zagreba ponavljajući kao papagaj da on „živi socijaldemokraciju dok ju mladi SKOJ-evci zazivaju zaboravljajući tko ih je doveo u stranku“.

I tko će kontrolirati Bandića i njegove odluke i prijedloge. Tko će artikulirano javnosti upozoravati na probleme, druge mogućnosti njegovih ideja i slično?

HDZ se već u izbornoj noći otvoreno nudio Bandiću. Osvojili su deset mandata, osam svojih i dva koaliciji (HSP A. S. i BuZ).

HDZ se nudi, dogovor i sa HSLS-om

Preko Jasena Mesića, koji je svojedobno bio produkt pakta Sanader – Bandić o nenapadanju premijera, a potom i Andrije Plenkovića, kojeg se pitalo bi li bio on alibi kandidat za gradonačelnika što je Margareta Mađarić na kraju morala, poslane su neizravne poruke kako su oni spremni koalirati.

Od toga izgleda neće biti ništa, bar ne javno, ali svejedno teško je očekivati da će HDZ predvođen Andrijom Mikulićem, osobom od najvećeg povjerenja Milijana Brkića, dobrog Bandićevog prijatelja, napadati gradonačelnika iz svih oružja i opstruirati mu djelovanje.

S treće strane, Darinko Kosor najavljuje da će sedam njihovih zastupnika biti oporba. Ili je Kosor svjestan (ne)kvalitete SDP-ovih zastupnika ili su zapravo spremni sjesti s Bandićem za stol i dogovoriti suradnju. Uostalom, Bandić je u svojim najjačim danima kupovao i glasnije zastupnike koji su ga kritizirali radnim mjestima u Holdingu koji je eto, opet njegov.