Zborovi, ansambli i folkloraši u Lisinskom

Autor: RI 5/22/2013 14:58

Mala dvorana Koncertne dvorene Vatroslava Lisinskog 24. i 25. svibnja ugostit će ljubitelje zborskog pjevanja i to na manifestaciji 2. natjecanje hrvatske tradicijske vokalne glazbe, koju organizira Zagrebački glazbeni podij Centra za kulturu Trešnjevka. Na Natjecanju, koje počinje u petak u 20 sati, nastupit će više od dvadeset zborova, vokalnih ansambala, folklornih skupina te klapa iz cijele Hrvatske. Natjecanje otvaraju mali vokalni sastavi, a prvi skladbu, Mesec sveti ober kleti, izvest će ženski vokalni ansambl „Čipkice“.

Drugoga dana Natjecanja nastupit će folklorni zborovi, ansambli i klape, a neki od izvođača su – Folklorni ansambl „ Ivan Goran Kovačić“, ženska klapa „Ventula“ kao i klapa „ Pižolot“. Za sam kraj Natjecanja predviđen je i promenadni koncert koji će se u nedjelju 26. svibnja, s početkom u 12 sati, održati na Cvjetnom trgu. Posjetitelji tog koncerta, među ostalim izvedbama, imat će priliku poslušati i izvedbu zbora „Concordia discors”, a koji je prošle godine dogurao do finala HTV-ova showa „Do posljednjeg zbora”.

Zagrebački glazbeni podij Centra za kulturu Trešnjevka već sedamnaest godina zaredom organizira Festival pjevačkih zborova, koji uključuje Natjecanje pjevačkih zborova i Natjecanje hrvatske  tradicijske vokalne glazbe, okupljajući na jednome mjestu ljubitelje zborske glazbe, a koja je najrašireniji oblik grupnog umjetničkog izražavanja. Naime, samo na području Zagreba aktivno djeluje stotinjak vokalnih ansambala. Koliko je pak hrvatska tradicijska glazba važna dokazuje i činjenica da je UNESCO hrvatsku tradicionalnu glazbu uvrstio na popis nematerijalne baštine u Europi.

Ulaz na sve koncerte je besplatan.