SVJETSKI TJEDAN MOZGA: Bolesti mozga iznose 38 do 50 posto svih oboljenja

Od 12. do 18.ožujka obilježava se Svjetski tjedan mozga u sklopu kojeg se u Muzičkoj akademiji održava dvodnevna konferencija naziva Kulturom zdravlja do kulture mozga. Iako se godinama srce stavlja u prvi plan kao pokretač cijelog organizma, bolesti mozga iznose čak 38 do 50 posto svih oboljenja.

– Najčešće bolesti mozga su moždani udari, depresija, zatim epilepsija, sve vezano uz neurologiju, pa čak i kardiovaskularne bolesti s implikacijama na mozak. I zapravo, kada me pitate, sve su bolesti psiho-somatske i somato-psihotičke, a mozak je svima nadređen – Veljko Đorđević, psihijatar.

Konferencija je okupila 66 stručnjaka, a sve kako bi se upozorilo na čimbenike rizika moždanih oboljenja poput hipertenzije, dijabetesa, infarkta i pretilosti.

– Mi neuroznanstvenici smo pametni pa smo odmah napravili Tjedan mozga i najavili stoljeće mozga. Svi imaju po jedan dan, a mi cijeli tjedan. To je simbolički jer nećemo tako brzo riješiti ni spoznaje o mozgu niti ćemo riješiti uzroke i liječenje teških neurodegenerativnih duševnih bolesti i poremećaja. – Ivica Kostović, predsjednik Hrvatskog društva za neuroznanost.

Na konferenciji je po prvi puta održan virtualni maraton Zagrebačka staza zdravlja, u kojem su izdržljivost pokazali gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras. Istovremeno se virtualni maraton održavao i u Dallasu, Dubai i u Ljubljani, kako bi se promoviralo kretanje kao put ka zdravlju.