NE KOMPOSTANI: Građani Brezovice na tribini poručili kako ne žele kompostanu u svom naselju

Tribina pod nazivom NE kompostani privukla je velik broj ondašnjih stanara, a podršku su ima dali i neki gradski zastupnici

Građani Brezovice preko anonimnog su letka saznali kako bi u njihovom naselju trebala niknuti spalionica, kasnije se ispostavilo da se ipak radi o kompostani. Ne žele ni nju, tvrde kako kompostani nije mjesto u naseljenom području, kao ni na vodozaštitnom području. Sve se to moglo čuti na tribini pod nazivom NE kompostani.

– Grad nema točan plan što će tu točno biti, ne znaju ni kakva će obrada biti u pitanju. Ako bude termička onda to nije daleko od spalionice. Građani to nisu znali, to nije bilo predizborno obećanje. Građanima je sva vlast to tajila. Imamo pravo boriti se za svoj život i zdravlje, i sve ono što nam zakonom pripada. Imamo prava da nas javna vlast čuje- upućuje jedna od organizatorica tribine Zdravka Kozić.

Poručuju i kako to nije problem samo njihova naselja već cijelog Zagreba.

– Mislim da bi bilo jako dobro da svi u Zagrebu čuju i da se svi osvijeste. Svi su ugroženi, ne samo mi. Mi ćemo trpjeti smrad i kamione, no ugrožena je i voda koju piju Zagrepčani- upozorava Jasna Celić, stanovnica Brezovice.

Gradska zastupnica Sandra Švaljek došla je podržati tribini te poručuje kako je previše nepoznanica vezano uz kompostanu, a odgovore nitko ne nudi.

– U ovom nacrtu o planu gospodarenju otpadom ne vidi se jasno ni zašto se kompostana uopće tu nalazi kada je već poznata da već jedna postoji na Resniku. Hoćemo li duplicirati kapacitete, ili će se iz onog dijela grada kompostana premještati- zanima gradsku zastupnicu Sandru Švaljek.

Još jedan gradski zastupnik Renato Petek također je došao podržati tribini te poručio gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću da povuče plan te mu naveo situaciju na koju bi se trebao ugledati.

– Prošle godine u njegovom rodnom mjestu Pogana vlaka trebalo je biti izgrađeno reciklažno dvorište s pretovarnom stanicom, građani su se pobunili i potpisali su peticije. Nakon toga, došao je načelnik Općine i rekao građani se time ne slažu, mi povlačimo plan- savjetuje Renato Petek, gradski zastupnik.

Iako je bio i na tribini, Tomislav Stojak, čitavu je situaciju prokomentirao na društevnim mrežama.

– Nakon maloprije završenog skupa u Brezovici potpuno je jasno da građani više ne pristaju na način rada i odlučivanja u Zagrebu koji je svih ovih godina primjenjivala gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Bandićem.

Današnje NE iz Brezovice nije samo NE gradnji kompostani u Obreščici, nego je to ogromno NE pokušajima da građane nitko ništa ne pita, da ih se dovodi pred svršen čin, a odlučuje se o njihovom kvartu, kvaliteti njihova života, njihovoj budućnosti.

Na svima nama koji imamo mogućnost utjecaja na političke odluke u Zagrebu je da, uz ovako svjesne i odgovorne građane, radimo na promjeni politika, načinu predlaganja odluka, da građani i struka budu inicijatori i pokretači pozitivnih promjena, a politika njihov servis. Jedino tako možemo vratiti povjerenje u politiku, pokazati i dokazati da nisu svi političari isti. I da politika u Zagrebu može i mora biti bolja!

Drago mi je da smo na današnjem skupu pred gotovo tisuću sugrađana pokazali kako svi okupljeni saborski i gradski zastupnici, iako različitih političkih opcija, misle gotovo jednako i da nam je interes građana i kvaliteta njihova života u Zagrebu na prvom mjestu!

I da ne zaboravim – gradonačelniče Bandić, nebu prošla ovakva kompostana u Brezovici, kao niti onakav pogon u cementari u Podsusedu, niti postrojenje u Resniku!

Neće Vam proći predloženi “plan gospodarenja otpadom”, jer je on sve samo ne plan – napisao je na svom Facebook profilu.

Pokrenuta je i peticija protiv izgradnje kompostane u kojoj je prikupljeno više od 4000 potpisa u kratkom roku. Brezovčani najavljuju kako neće odustati te da je ovo tek početak borbe za njihovo zdravlje, vodu grada Zagreba te ljepotu Brezovice.