SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA: Projekt “Osjećam” provodit će se u četiri srednje škole

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja koji se obilježava 10. listopada, u I. gimnaziji predstavljen je projekt "Osjećam". Pilot projekt provodi Udruga "Boli me", pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za zdravstvo. Cilj je educirati javnost o načinima pomaganja mladima koji su u ranjivoj fazi

Pričati o osjećajima nije lako, a s njima se nositi još je teže. Važnost toga prvi su prepoznali učenici I. gimnazije, te su na satu filozofije, prije tri godine došli na zanimljivu ideju- da podršku mentalnom zdravlju prikazuju kroz jezik umjetnosti.

– Kroz video, različite instalacije i izložbe pokušavamo ovu temu približiti mladom čovjeku, a pritom mislim na populaciju od 15 do 32 godine – izjavila je koautorica projekta Marina Vitković.

Pilot projekt “Osjećam” posebno je namijenjen srednjoškolcima, s kojima će, na vršnjačkim radionicama edukatori razgovarati o važnosti mentalnog zdravlja i načinima unaprijeđenja istog.

– Provest će se kao pilot projekt u četiri škole. Jedna od njih je I. gimnazija, zatim V. gimnazija, Medicinska škola u Mlinarskoj ulici te Zrakoplovna škola u Velikoj Gorici. To su škole koje su prve pokazale interes za provođenje ove aktivnosti, a nakon toga, u 2018. godini ćemo provoditi ovaj program i u drugim školama u Gradu Zagrebu – istaknula je Ivana Portolan Pajić, voditeljica Odjela za zdravstvo Grada Zagreba.

Područje mentalnog zdravlja, u današnje je vrijeme, prepoznato kao strateški vrlo važno područje, a na globalnoj razini uzima epidemijske razmjere.

– Mladi su izloženi raznim izazovima, medijskom sadržajima te nasilnim herojima. Potrebno im je vodstvo odraslih i ulaganje nas odraslih u mentalno zdravlje i emocionalnu pismenost. Treba ih učiti ih kako poštivati sebe, suprotni spol, kako sigurno koristiti internet, na koji način stvarati prijateljstva i pokazivati svoju vrijednost na ispravne načine – dodala je Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

– Ako uzmemo podatke da se gotovo trećina, od 25 do 30 posto ljudi u zapadnim zemljama, liječe na psihijatrijama, onda to jasno ukazuje da je riječ o velikom javnozdravstvenom problemu. Možda je još alarmantniji pokazatelj da je samoubojstvo kod mladih, od 14 do 24 godine, kao uzrok smrtnosti na drugom mjestu – objasnio je Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo.

Kako bi se te crne brojke smanjile, ovakvi projekti su prijeko potrebni, jer lakše je riješiti problem ako su njegovi uzroci prepoznati na vrijeme.