Spremaju se otkazi u Holdingu

Djelatnici su uzrujani, boje se tko će s kim piti kavu, a jučer su se mogle vidjeti i suze

Otkazi u Holdingu spremaju se za 500 radnika i bivših direktora. Iako je prvotna ideja bila da otkaz dobije njih 750, brojka je srezana te je popis imena došao na stol sindikatima. Na popisu je i 280 slobodnih radnih mjesta koja će se ponuditi otpisanima, piše Večernji list.

Spreman je i novac za otpremnine pa će tako svatko od otpuštenih imati pravo na pet tisuća kuna za svaku godinu radnog staža.

Djelatnici Holdinga su za Večernji list otkrili da su uzrujani, boje se tko će s kim piti kavu, a jučer su se mogle vidjeti i suze: “Ljudi su pred živčanim slomom. Kako i ne bi bili. Ima onih koji tu rade trideset godina, a imaju tek srednju stručnu spremu, teško će naći drugi posao”, rekla je jedna od onih koje su na popisu.

Bivši, a neki i sadašnji, voditelji podružnica Holdinga su se našli na listi, njih ukupno 68, a koji spadaju pod grupu poslova suvišne organizacijske jedinice.

Otkaz bi trebali dobiti i bivši predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić Kikaš, donedavni voditelj Čistoće Jure Leko, šef Službe za gospodarenje otpadom, zaštitu okoliša, kvalitetu usluga i razvoj Trpimir Majcan, Ivan Markus, koji je bio zaposlen kao v. d. direktora Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga, Anita Udovičić, bivša voditeljica podružnice ZGOS, donedavni šef Zrinjevca Igor Toljan, bivši direktor Čistoće Miljenko Benko, nekadašnji voditelji Tržnica Zagreb Zdenka Palac, Filip Borac i Stanko Gačić, bivši voditelj Zagrebačkih cesta Dragan Perić, Tatjana Vujović, nekadašnja pomoćnica člana uprave Zagrebačkog holdinga, Marija Zaharija koja je vodila podružnicu Upravljanje projektima, Ana Preost, bivša šefica Zagrebparkinga, Nenad Matić, savjetnik voditelja podružnice Robni terminali, Dinko Herman, pomoćnik voditelja Podružnice za financije, pravne poslove i analizu poslovanja u podružnici Zagrebparking…

Iz sindikata su rekli da 80 posto osoba s popisa tamo i trebaju biti jer na njih ukazuju već deset godina kao na neproduktivne zaposlenike s velikom plaćom, dok je 20 posto, kako ih zovu, kolateralnih žrtava za koje će se boriti.

“Zakonska je obaveza bodovanje zaposlenika u tzv. programu zbrinjavanja, a bodovi se dobivaju prema stažu, broju godina provedenih u tvrtki, broju djece, uzdržavanih članova obitelji… Tako su se pri dnu bodovne liste našli oni koji su zapravo izvrsni radnici”, govore sindikalisti.