Održana službena komemoracija u Jasenovcu

U Spomen-području Jasenovac održana je službena komemoracija žrtvama ustaškog koncentracijskog logora. U noći 22.travnja 1945. godine 600 logoraša napravilo je proboj i pokušalo pobjeći, no preživjelo ih je samo 92. Vijenac je položila i Branka Nešić Reichel, kći logoraša koji je te kobne noći uspio pobjeći.

– Moj otac je ovdje mučen na razne načine. U proboju je ranjen na 2 mjesta. Spasio se i došao na slobodan teritorij. Ali sa 46 je skroz bio bolestan, jer je bio izmučen od logora. Tako da je on sa 46 godina meni otišao kada sam ga najviše trebala – ispričala je Branka Nešić Reichel, kćer bivšeg zatočenika Jasenovca.

I ove godine održale su se 3 odvojene komemoracije. Naime osim službene komemoracije posebno su počast došli odati Antifašisti Hrvatske i Srpsko narodno vijeće, a zatim i židovske udruge.

– Žao mi je, mislim  da 3 komemoracije predstavljaju činjenicu da svi zajedno moramo učiniti napore kako bismo u budućnosti imali jedinstvene i zajedničke komemoracije, jer žrtve zločina koji su ovdje počinjeni to zaslužuju – istaknuo je Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

– Nalazimo se na mjestu na kojem bez dvojbe u hrvatskom društvu ne bi trebalo biti podjela. I nemojmo se dijeliti kad je Jasenovac u pitanju. Ovdje je učinjen stravičan zločin. NDH nije bila ni nezavisna, ni demokratska, ni neovisna – navodi Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Sporna je i ploča podignuta za 11 poginulih branitelja pripadnika HOS-a, te je nekoliko osoba, koje su se deklarirale kao hrvatski antifašisti, mirno prosvjedovalo.

– Meni je Za dom spremni pozdrav koji ne pripada 21.stoljeću, ali u sklopu HOS-a treba vidjeti. Vlada SDP-a je dozvolila taj pozdrav – tvrdi Marko Sladoljev, saborski zastupnik.

Tijekom komemoracije održan je program u kojemu su akademski glumci čitali pisma preminulih logoraša.

“Voli vas i plače vaš tata. Moja adresa je Franjo Čegec, pravosudni odjel, Jasenovac.”