Doznajte tko je Lajos Kassak!

U mađarskom kulturnom društvu ‘Ady Endre’ održano je monografsko predavanje o ocu mađarske avangarde Lajosu Kassaku. Radi se o umjetniku kojem nijedan oblik umjetnosti nije bio stran, a mađarsku publiku oduševljavao je svojim poetskim i proznim književnim djelima.
Kako se povezanost Hrvata i Mađara očitovala u umjetnosti, istaknuto je na predavanju na kojoj su se hrvatskoj publici predstavila djela istaknutog mađarskog umjetnika.
 
-Radi se o jednom monografskom tipu predavanja o Lajosu Kossaku, koji je zapravo otac mađarske avangarde. On je zapravo jedan svestrani umjetnik koji se bavio i likovnom umjetnostima, performansom, novim medijima, reklamom, grafičkim dizajnom, bavio se također i kostimografijom. Predstavio je 1916. jedno djelo Ivana Meštrovića, u svom časopisu, to se zove Pieta. Tome  je, između ostalog, toj obljetnici bila posvećena jedna izložba u Budimpešti u njegovom muzeju prošle godine, pa je tako predstavljena i Meštovoćeva Pieta – pojasnila je Ana Sekso, hungarologinja.
Kao središnja ličnost mađarske avangarde surađivao je sa svim vodećim ličnostima europske i svjetske avangarde.
-Zagrebačka i hrvatska publika imala prilike pogledati izložbu mađarskih avangardista 82. i rekla bi 2007. kada je on predstavljen u sklopu izložaba mađarskoj avangardi – dodaje Sekso.
Svojim proznim i poetskim djelima zadužio je mađarsku publiku, a ovim putem predstavljena su i hrvatskoj javnosti i to na mađarskom jeziku.
-Neke stvari koje su dobre, koje već postanu klasici, kanoni književnosti umjetnosti uvijek su podložne novim čitanjima, inspiracijama i interpretacijama pa i u današnje vrijeme. Veze među umjetnicima, među narodima bile jako snažne i zanimljivo je da zapravo tok povijesti može te stvari prekinuti, ali zato smo upravo mi koji se bavimo filologijama jezicima, povijesti umjetnosti oni koji ćemo ponovo izgraditi taj most i dati nekakkav objektivan znanstveni kontekst, smjestiti to u neku priču- zaključuje Sekso.
Umjetnik je u službi ljudi, te svojim djelima može poboljšati kvalitetu života, bez obzira na jezične barijere.