Slučaj Požega – još jedan test za ministra Barišića?

Autor: Leonarda Lujić, FOTO: sindikat- preporod.hr

Požeška gimnazija u zadnjih je nekoliko godina u centru zbivanja, ne samo u ovoj županiji, nego i šire – i to zbog njenog ravnatelja Pavla Bucića, koji ovu dužnost obavlja više od 20 godina. Cijela priča započela je 26. ožujka 2015. kada je Općinsko državno odvjetništvo u Požegi podignulo optužnicu protiv okrivljenika Pavla Bucića, na Općinskom sudu u Požegi, zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave koje se odnosi na radnje napravljene nekoliko godine prije podnošenja prijave. Na temelju krivotvorenih naloga, prema optužnici, iz školske blagajne izvuklo se 25.000 kuna.

06. srpnja 2015. godine Općinski sud u Požegi potvrđuje optužnicu ODO, na temelju koje je ravnatelj Bucić, trebao biti suspendiran. Škola je 27. kolovoza 2015. zaprimila Rješenje Općinskog suda, ali je Školski odbor na sjednici održanoj 3. rujna 2015. odbija suspendirati ravnatelja.

U našu redakciju pristiglo je pismo profesora fizike i matematike požeške gimnazije, Danijela Zubčevića, koji se ovom temom bavi već duže vrijeme. Pismo donosimo u cjelosti, a u njemu Zubčević poziva ministra Pavu Barišića da reagira na situaciju.

“Ja sam Danijel Zubčević iz Požege. Radim kao nastavnik fizike i matematike u Gimnaziji u Požegi od rujna 2008. Prije mjesec dana je Prosvjetna inspekcija-područna jednica Osijek, Školskom odboru Gimnazije uputila Prijedlog za razriješenjem ravnatelja Pavla Bucića, koji je jednoglasno odbijen. Radi se o činjenici da je u kaznenom postupku protiv ravnatelja Pavla Bucića, nedvojbeno utvrđeno da je isti u periodu pd 2009. do 2014. krivotvorio 18 putnih naloga, 5 puta školskim novcem platio svoju privatnu članarinu u Udruzi srednjoškolskih ravnatelja ( bez suglasnosti Školskog odbora ), te 73 puta ENC u vlasništvu Gimnazije iskoristio za svoja privatna putovanja. Svim navedenim činidbama je oštetio Gimnaziju za iznos od oko 17000,00 kn. Gospodin Bucić se nagodio s ODO u Požegi u pravnom smislu, te priznao počinjenje kaznenih djela. Radi se o gotovo 100 nezakonitih i nemoralnih činidbi, kojima je gospodin Bucić jako naštetio ugledu Gimnazije, te istu doveo u situaciju da se u nju upisuje sve manje kvalitetnih učenika, te sve manje učenika općenito. Osim toga, stara zgrada sa sportskom dvoranom u kojoj smo bili do 2009., je na inicijativu ravnatelja Bucića, poklonjena Bickupiji u Požegi, tj. Katoličkoj gimnaziji u Požegi, a naša Gimnazija je bez sportske dvorane od 2009. Uvjeta za TZK gotovo da nemamo, a učenici izvode nastavu TZK u zagušljivim učionicama ili na otvorenom ( blatnjavo dvorište uz Gimnaziju ili na strmovitom Starom gradu, što je opasno po život učenika ). Ovo je također jedan od razloga zašto je učenicima na području Požeštine naša Gimnazija sve manje atraktivna za upis, a ako se uzme u obzir gospodarska situacija u našoj Županiji, iseljavanje mladih obitelji i pad nataliteta, izvjesno je da bi kroz 10-15 godina moglo doći do “gašenja” naše Gimnazije, koja ima tradiciju od 1699. godine.

FOTO: pozega.eu

Ravnatelj Bucić je svojim nezakonitim činjenjem i nečinjenjem, te nemoralnim i neodgovornim postupacima u periodu od 2010. do 2012. zadužio Gimnaziju za oko pola milijuna kuna, a i danas je taj dug ogroman ( oko 400 000,00 kn ), te je Gimnazija primorana prodati stan u svojem vlasništvu, kako bi platila samo dio duga. Zbog visine duga učenici često u wc-ima nemaju osnovne higijenske potrepštine. Učenici i roditelji su pod konstantnim pritiskom i pitaju se kada će problemima u Gimnaziji doći kraj.

Gimnazija je u totalnom raspadu na svim razinama, a njezina sudbina je trenutno, temeljem Zakona o odgoju i obrazovanju, u Vašim rukama.

Ukoliko ne razriješite ravnatelja Bucića ili mu ne uskratite suglasnost, kada za nekoliko mjeseci dobije 6 mandat zaredom, Gimnazija u Požegi će se vratiti u “Srednji vijek”, a kroz određeni broj godina vjerojatno i “ugasiti”” – napisao je profesor Zubčević.

Na ovaj je način, profesor Zubčević pojasnio stanje u požeškoj gimnaziji u pismu koje je poslao ministrovom glavnom tajniku Goranu Kolariću.
No, ističe profesor, indikativno je i osobno prijateljstvo između Barišića i Bucića.

“Otegotna okolnost za Gimnaziju je u tome što se ravnatelj Bucić javno hvali kako ima punu podršku Županije, koja je osnivač Gimnazije u Požegi, te da će sigurno dobiti još jedan petogodišnji mandat, te da mu Vi nećete uskratiti suglasnost za isto, jer ste osobni prijatelji, čemu svjedoči činjenica da je ravnatelj Bucić bio višegodišnji predsjednik Hrvatske paneuropske unije u Požegi ( čiji ste Vi predsjednik na razini RH ), te da ste u nekoliko navrata bili gost u našoj Školi. Sada imate priliku pokazati društvu i akademskoj zajednici da ste na strani zakona i morala.” – zaključio je svoje pismo Danijel Zubčević.

Odogovor na svoje pismo nije još dobio, stoga ostaje pričekati hoće li ministar Pavo Barišić uz aferu plagiranja koja ga posljednjih dana prati, pronaći vremena istražiti i slučaj u Požegi.