Sjećanje na Mustafu Nadarevića u HNK

Svečanim programom u  Hrvatskom narodnom kazalištu imali smo priliku podsjetiti se na neke od antologijskih uloga velikog glumca Mustafe Nadarevića koji je svojim radom zadužio HNK, kuću kojoj je ostao vjeran od diplome na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu sve do umirovljenja.

Mustafa Nadarević, filmski i televizijski glumac rođen je 2. svibnja 1943. u Banja Luci. Poslije završene gimnazije u Rijeci, diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1969. godine. Iste godine postaje član Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Godine 2006. proglašen je nacionalnim prvakom Drame HNK. U mirovinu odlazi 2011. godine.

Mustafa Nadarević je glumac specifične karijere. U manjim i epizodnim ulogama nastupao je nekoliko godina, da bi 1975. igrao naslovnu rolu u predstavi Lorenzaccio Alfreda de Musseta, u režiji Vlade Habuneka. Iste godine tumački imotskog kadiju u Hasanaginici Milana Ogrizovića u reziji Dina Radojevića, slavnoj predstavi s kojom je po prvi puta HNK nastupilo u bečkom Burghteateru. Punu afirmaciju na kazališnim daskama stječe nezaboravnom ulogom Pometa u Držićevu Dundu Maroju (režija Ivica Kuncević), 1981.godine, predstavi koja je bila jedan od umjetničkih vrhunaca Drame HNK u Zagrebu. Otada nastupa u brojnim glavnim rolama medu kojima se ističu uloge Cyrana de Bergeraca u istoimenom komadu Edmonda de Rostanda (režija Ivica Kundević); Stjepana Miletića u Pricinoj Ostavci (rezija Georgij Paro), Hubičke u Strogo kontroliranim vlakovima Bochumila Hrabala (rezija Zdenek Kaloč), Alije u Goldonijevoj komediji Impresario iz Smirne (režija Paolo Magelli), Williyja Lomana u drami Smrt trgovačkog putnika Arthura Millera (režija Steven Kent), Don Zane u Marinkovicevoj Gloriji (režija Bozidar Violié), i Hasanage u vlastitoj obradi i režiji Ogrizovićeve drame Hasanaginica. Uz kontinuirani rad u zagrebačkom HNK, Nadarević je bio izuzetno aktivan u brojnim kazalištima izvan matične kuće ili kao glumac ili kao redatelj, radeći u zagrebačkim kazalištima, u teatrima u Hrvatskoj kao i u Sloveniji i Crnoj Gori.

Osim kazališta, Mustafa Nadarević bio je jedan od najpopularnijih filmskih i televizijskih glumaca koji iza sebe ima snimljenim više od 40 filmova i nekoliko desetaka TV drama i brojne televizijske serije.

Svakim svojim nastupom na sceni, na velikom ili malom ekranu Mustafa Nadarević donosi likove koji nas duboko diraju; njegova glumačka energija je bila nepresušna, a gipkost uma i zaigrana duhovitost ga smještaju u izabrani krug nenadmašnih glumaca. Niegovo tijelo bilo je u stalnom pokretu, poput njegova duha, njegove rijedi su dopirale do zadnjih redova kazališne dvorane ili kina, bez obzira radio se o stihu ili prozi.

Vrhunska glumačka tehnika i stalna briga o sebi u smislu održavanja fizičke i psihološke kondicije te pažljiv i promišljen odabir uloga osigurali su mu karijeru od nekoliko desetljeća.

Kao redatelj Nadarević je zapamćen po izuzetno kvalitetnim i dugovječnim predstavama poput Leta iznad kukavičjeg gnijezda u vlastitoj adaptaciji (DK Gavella), Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja Ive Brešana (kazaliste Kerempuh) i dr. Bavio se pedagoškim radom i to na zagrebačkoj i splitskoj Akademiji dramske umjetnosti. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada medu kojima se izdvajaju nagrada Marul, tri Zlatna lovor vijenca sarajevskog MESS-a, Sterijina nagrada, Nagrada Dubravko Dujsin, Nagrada Mila Dimitrijević, godišnja nagrada Vladimir Nazor, Nagrada hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje, kao i nagrada Vladimir Nazor za Životno djelo. Cijelim svojim umjetničkim radom, svojom dubokom posvećenosti božici Thaliji, svojim pedagoškim radom i svakim svojim nastupom Mustafa Nadarević je velikan hrvatskoga glumišta koji je cijeli svoj život posvetio umjetnosti riječi, geste i emocije, obogativši kulturu Republike Hrvatske kao i kulture drugih zemalja u regiji.

 

 

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA.