Bogdanović: Dopustite da provjerimo kako funkcioniraju kraće linije 5 i 7

Foto: Zagrebancija.com

Iako je ZET skratio tramvajske linije 5 i 7, te povećao broj polazaka, kako bi se smanjile gužve, dio građana istočnog dijela grada je nezadovoljno.

– Moram vas podsjetiti na 2017. godinu, ta odluka o skraćivanju linija 5 i 7 je nešto što se u Gradu Zagrebu, koji se nije radikalno povećao u zadnje tri-četiri godine, postojala i funkcionirala, tada to nikome nije smetalo. Ne bih o tome kako je ta odluka promijenjena. Razumijem da je određen broj građana s istoka grada nezadovoljan, ali morate razumjeti da iz sigurnosnih razloga, zbog zaštite naših vozača, i činjenice da je Dubec kao terminal projektiran za dvije, a ne više linije, dolazilo je do nezadovoljstva koji su bili u tramvajima koji su se prije Dubca gomilali, sada toga više nema. Neki pomak u vremenu koji se dogodio nije toliko značajan, ali dobili smo na frekvenciji linija u gradu gdje je sada situacija puno bolja, jer smo pogustili raspored i preselili određen broj tramvajskim kompozicija na druge linije, rekao je Marko Bogdanović, direktor ZET-a.

Novinari su podsjetili i na sličnost terminala Dubec s terminalom na Črnomercu koji također ima dva kolosijeka, ali se na njemu okreću tri tramvajske linije.

– Moramo pratiti situaciju i reagirati na nju. Ovo je bila reakcija na tu situaciju, trenutno ćemo zadržati tu odluku, tako ćemo voziti i pratiti situaciju što će se dalje događati.
Neki građani smatraju da bi smanjivanjem polazaka tramvajske linije broj 7 došlo do rasterećenja tramvajskog prometa u istoku grada čime bi se smanjile gužve:

– Sve matematičke opcije su u igri. Dozvolite nam da ovo provjerimo, kako stvar funkcionira, vjerujem da ćete vrlo brzo vidjeti efekt.

Prema novom voznom redu, tramvajska linija 5 vozi do Maksimira, a linija 7 do Dubrave.