Sindikati i gradska uprava postigli dogovor i kompromis

Gradonačelnik je izrazio zahvalnost svima koji su sudjelovali u pregovorima između uprave i sindikata, a koji su bili izrazito intenzivni. Očekuje se potpisivanje novog kolektivnog ugovora koji će vrijediti za sljedeće tri godine jer postojeći kolektivni ugovori ističu do kraja ove godine. Dogovoren je veliki paket s radnicima Holdinga i ZET-a zbog tri ključna razloga, a to su inflacija, manjak radnika i okolnost pritiska na radnike Čistoće s obzirom na novi model odvoza otpada.

Gradonačelnik Tomašević je kazao kako je potrebno unaprijediti kvalitetu usluga koje nude Holding i ZET, o čemu su isto tako razgovarali. Osim toga, istaknuo je kako radnike smeta nepravedna sistematizacija koja se 20 godina nije mijenjala niti u ZET-u niti u Holdingu. Stoga se do kraja veljače donose nove sistematizacije. Dodao je kako su u zadnjih godinu dana učinili apsolutno sve kako Holding ne bi otišao u stečaj.

Predstavnik sindikata Zdravko Stoilković dodao je kako je proces pregovora dugo trajao te su došli do rješenja koje je prihvatljivo za sve te da mogu biti zadovoljni s postignutim kompromisom. Od 6 preostalih zahtjeva radnika Čistoće koji su ostali za pregovore onaj vezan uz koeficijente je prihvaćen. “Mi imamo u 13 sati sastanak s radnicima, a novina je to da smo uključili pet radnika koji će sudjelovati u pregovorima oko sistematizacije”, rekao je Stoilković.

“Nakon skoro puna dva mjeseca sindikati koji predstavljaju sindikate i pregovarački odbor u Holdingu i ZET-u postigli su suglasje vezano uz zahtjeve sindikata. To se prvenstveno odnosi na bruto i neto iznose i neoporezive dijelove. Cijelu tu priču smo sad uspjeli usuglasiti. Dogovorili smo se i o rokovima vezanu uz reorganizaciju i sistematizaciju te o otme kada nastupa nova osnovica na snagu”, rekao je Dražen Jović, predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga – ZET.

“Tek slijedi usuglašavanja s koalicijskim partnerima oko izvora financiranja paketa za radnike”, poručio je Tomašević.  Naglasio je da je ključna stvar novi kolektivni ugovor na tri godine, a ne da opet imaju isti proces za 6 mjeseci kada ističe postojeći ugovor.

Namjera sindikata je bila da se poveća osnovica, da radnici s najnižim primanjima dobiju najviše, ali da se i maksimalno iskoriste neoporezivi dijelovi. Proces mirenja trebao bi biti uspješno okončan.

“Primarno je da se stabilizirao odvoz otpada”, rekao je gradonačelnik. Zaključio je kako je jedan od koraka unaprjeđenja kvalitete usluge odvoza otpada poboljšanje uvjeta rada kako bi dobili radnike u Čistoći kojih nedostaje. Drugi korak je drukčija organizacija rada i ulaganje u opremu koja je nedostajala zadnjih par godina.