Svečano potpisan ugovor za obnovu cesti od potresa na području Zagrebačke županije

Svečano je potpisan ugovor s više izvođača radova za vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture u području prijevoza oštećene u potresu na području Zagrebačke županije. Svoje zadovoljstvo potpisom ugovora izrazio je jedan od onih koji su direktno uključeni u potpisane ugovore, Željko Turk, gradonačelnik Grada Zaprešića, pogotovo kako bi se sanirala komunalna infrastruktura kao preduvjet razvoja.

– Uz zahvalu hrvatskoj Vladi neosporna je činjeninca da je Zagrebačka županija, kao jedna od najvećih i najjačih županija u RH, i ovim programom dokazala svoju aktivnost, prisutnost, i kroz županijske ceste razvoj projekata koji su svi nama bitni. Sanacija skoro 100 objekata, što mostova, što klizišta što samih cesta, vrijednosti preko 27 milijuna eura, je za svaku pohvalu i na ponos Zagrebačke županije, na angažmanu, na programima, projektima, i gotovim rješenjima koje će, usuđujem se reći, izvođači radova na vrijeme završiti – rekao je Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića.

Ugovori su značajni i vrijedni za županiju, iznosa oko 29 milijuna eura, koji su dobiveni iz Fonda za solidarnost, za obnovu županijskih cesta. No, obnova tu neće stati:

– Moram naglasiti da su ukupni radovi koji će se raditi, a ugovoreni su ili će biti kroz dva-tri dana, je nešto što je vrlo visoko, i nešto što ja kao prvi ravnatelj Županijskih cesta, nisam mogao ni sanjati. Ukupna vrijednost radova koja će se raditi na županijskim i lokalnim cestama na području Županije je 61 milijun kuna, odnosno 59 milijuna iz Fonda solidarnosti, a ostatak će pokriti Županijske ceste i Zagrebačka županija. To je za pohvalu, mislim da je to povijesni dan za Zagrebačku županiju – rekao je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije.

Zahvalio je Vladi što je omogućila županiji da decentralizirana sredstva mogu koristiti za obnovu javnih zgrada:

– Za ovu godinu imamo osiguranih 40 novih, iduće godine također 40. Kako idu radove izdvojit ću izgradnju crkve u Kravarskom koja je srušena do temelja u potresu, ona je danas pred završetkom svih radova. Bit će novi objekt i služit će narodu toga kraja i cijele županije, rekao je Kožić.

Javni poziv raspisan je krajem studenog prošle godine, a danas je, nakon provedenog natječaja i javne nabave, potpisan ugovor s izvođačima, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković:

– Ovim projektom će se sanirati 35 klizišta, 32 mosta i propusta, te 29 dionica županijskih i lokalnih cesta ukupne duljine oko 60 kilometara. To je zaista veliki infrastrukturni zahvat u Zagrebačkoj županiji. Ono što je bitno da smo mi do sada kao ministarstvo ugovorili 39 projekata vrijednosti od 108 milijuna eura, raspisali smo nekoliko puta javne pozive, od toga 24 ugovora za petrinjski potres ukupne vrijednosti 56,6 milijuna eura, i 15 ugovora za zagrebački potres u iznosu od oko 51 milijuna eura.

Osim Zagrebačke županije, ministarstvo je do današnjeg dana podijelilo oko 43 milijuna eura i stradaloj infrastrukturi od petrinjskog potresa:

– Hvala svima koji su sudjelovali u pripremi, hvala i Zagrebačkoj županiji i županu i njegovim službama, mi u ministarstvu smo čitavo ovo vrijeme za svim županijama u svakodnevnom kontaktu, da se ta prometna infrastruktura, što na Banovini, što u Gradu Zagrebu, a sada i u Zagrebačkoj županiji što prije obnovi, rekao je Butković.

Ovim potpisom s izvođačima radova dodatno se povećava iznos sredstava koji stižu iz Fonda solidarnosti, rekao je Branko Bačić, ministar graditeljstva i državne imovine.

– Za obnovu javne infrastrukture i zgrada osigurano je milijardu i tri milijuna eura, od toga 683 milijuna uera za zagrebački potres, i 319 milijuna eura za sanaciju petrinjskog potresa. S 15. siječnja utrošeno je 392 milijuna eura od milijardu i tri milijuna. To se odnosi i na zagrebački i petrinjski potres. – rekao je Branko Bačić, ministar graditeljstva i državne imovine