Na Cvjetnom trgu obilježen Dan crvenih haljina

Kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena, danas je na Cvjetnom trgu održan Dan crvenih haljina. Dan se održava petu godinu zaredom, a osnovni cilj je upozoriti žene, ali i druge o čimbenicima rizika za moždani udar, o mogućnostima prevencije i prepoznavanju znakova koji upućuju na moždani udar. On se u većini slučajeva može vrlo lako spriječiti.

– Preko osamdeset posto moždanih udara može se spriječiti ukoliko pazimo na vrlo jednostavne stvari, a to je ono što pokušavamo reći svakome tko dođe. Ono na što moramo obratiti pažnju, što je jednostavno i ovisi o nama samima, je praćenje i regulacija krvnog tlaka, praćenje i regulacija šećera, ako postoji povećana masnoća u krvi, određene životne navike kao što je pušenje, fizička aktivnost, prirodne navike u smislu održavanja idealne tjelesne težine. To su vrlo jednostavni čimbenici rizika kojima ćemo prevenirati najveći broj moždanih udara i svi bismo se iznenadili koliko mali ljudi na to pazi – rekla je Zdravka Poljaković, predsjednica Hrvatskog neurološkog društva.

Bolest je to koja ne mora nužno ostaviti dugotrajne posljedice, ili u svakom slučaju biti opasna po život:

– Posljedice moždanog udara mogu biti vrlo blage. Nažalost, moždani udar se može i ponoviti kada je i puno teži. Međutim, ne treba zaboraviti da je moždani udar prvi uzrok invaliditeta u svijetu, znači da ono do čega dovodi ukoliko se ne liječi pravovremeno je težak invalididtet u smislu nemogućnosti samostalne brige za sebe. Čovjek je teško pokretan ili nepokretan, ne može gutati, ima poremećaj gutanja, poremećaj govora, poremećaj sfinktera, što znači da ne može kontrolirati mokrenje.

Iako ga se može spriječiti, liječiti i prevenirati, moždani udar je još uvijek nedovoljno istražena bolest:

– Nažalost, puno neuroloških bolesti je još uvijek nedovoljno istraženo. Za moždani udar se mislilo da se puno toga zna, danas znamo da ima još puno posla. Nedovoljno je istražen pogotovo u ženskoj populaciji, budući da kada govorimo o nekim ispitivanja određenih lijekova i čimbenika rizika, iznenadili bi se da je više od dvije trećine sudionika su muškarci. Ne znamo baš točno što se u ženskom organizmu, koji je drugačiji po puno faktora, događa.

Događaj se i ove godine održava pod pokroviteljstvom Grada Zagreba:

– Cilj kampanje, ne samo današnje, je podići svijet, a pogotovo kod žena, vezano uz specifičnosti moždanog udara. Cilj je također upozoriti na prepoznavanje ranih simptoma bolesti kako bi se spriječila, i cilj je podsjetiti na zdrave stilove života i na prevenciju bolesti koje možemo postići usvajanjem zdravih životnih navika. Žene su u puno većem riziku od moždanog udara nego muškarci. Svaka treća žena je u riziku od obolijevanja, a rizik od smrtnog uzroka kod svake pete žene. Rizik od smrtnog uzroka moždanog udara je veći nego kod karcinoma dojke. U svakom slučaju moramo skrenuti pozornost prvenstveno žena da prepoznaju rane simptome bolesti, da vode brigu o svom zdravlju, da ispunjavaju upitnike. I ova akcija je jedan od načina da ih pozovemo i skrenemo pažnju na to, rekla je Lora Vidović, pročelnica Gadskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom

ČLANAK JE SUFINANCIRANA SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA