SIMBOL BORBE PROTIV NACIZMA: U Zagreb stiže opera Brundibar izvedena 1944. u nacističkom logoru

Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta 27.siječnja bit će prikazana hrvatska praizvedba dječje opere Brundibar. Na lokaciji bivše tvornice ulja odigrat će se ova opera koja je postala simbol otpora prema nacizmu. Prvi puta je izvedena 1944. u češkom koncentracijskom logoru. Danas 74 godine kasnije opera će zaživjeti u režiji Krešimira Dolenčića.

– Svoju ulogu ovdje sam doživio kao jedan kotačić koji sudjeluje u ovom projektu. Ovo nije predstava jer nema četvrti zid. Svi mi koji ovdje sjedimo smo na neki način pozvani sudjelovati u tome da se ovo ne zaboravi i nikada ne ponovi. I danas se puno zvecka s oružjem, traže se vođe i konačna rješenja. Na kraju takvih hranidbenih lanaca obično stradavaju nevina djeca – istaknuo je Dolenčić.

Svog boravka u logoru Auschwitz prisjetio se i naš dvostruki oskarovac i predsjednik Festivala tolerancije.

– Bilo je to 18. januara 1945. Bila je još veća zima nego danas, padao je visoki snijeg i nas su tjerali da hodamo cijeli dan. Došli smo do jednog štaglja u koji su nas utjerali, nas cijelu jednu kolonu od tisuću ljudi. Tovarili su nas u otvorene vagone u kojima je već bio snijeg. Mi smo legli na taj snijeg i putovali smo dok nismo stigli do jednog logora u centru Njemačke – ispričao je Branko Lustig, predsjednik Festivala tolerancije.

Lokacija stare zagrebačke uljane nije odabrana slučajno. Naime Prvu hrvatsku tvornicu ulja Zagreb osnovala je židovska obitelj Aleksander čiji su članovi stradali u holokaustu.

Opera će osim na otvorenom zaigrati i 29. siječnja u Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.