Sankcije za sve koji ne poštuju razdvajanje: komunalni redari otkrili tajne budućeg nadzora za nepravilno odlaganje otpada

Nakon što je s listopadom prošle godine krenuo novi sustav gospodarenja otpadom u Zagrebu, čini se kako je konačno došlo vrijeme za kažnjavanje nepropisnog odlaganja otpada. Naime, zagrebačko komunalno redarstvo svakodnevno kontrolira 170 lokacija na kojima su spremnici za odlaganje otpada, a sve kako bi se detektiralo koji to građani nepropisno odlažu otpad.

„Grad Zagreb na 170 lokacija pokriva putem 530 kamera operativno-interesantne pozicije koje smo mi odredili gdje najčešće uočavamo počinjenje prekršaja. Cijelo područje Grada Zagreba je pokriveno sustavom video-nazdora”, otkrio je pomoćnik pročelnika za komunalno i prometno redarstvo Željko Renić.

To odrađuju putem video-nadzora na koji motre s adrese Jagićeva 31 gdje Sektor za komunalno redarstvo ima svoju bazu u sklopu Operativno-komunikacijskog centra. Tamo je Renić istaknuo i kako je ovo prevencijska mjera koja i svom provođenju nema osobnih motiva.
„Prije svega moramo naglasiti da svaki sustav koji može dati određenu indiciju da se nešto dešava pomaže. U ovom trenutku uvijek možemo govoriti o tzv. prevencijskoj mjeri koja za sobom povlači saznanje da je određeni prostor pokriveno. Ono što je bitno kod ovog postupka jest da se tu osuđuje pojavnost, nema tu osobnih motiva. Dok je dosada, radi omogućavanja razdoblja prilagodbe za građane, naglasak bio na upozorenjima, sada se sve sprema i za sankcije”, nastavio je Renić.

Iako je većina sankcija zbog nepoštivanja novog modela odvajanja i prikupljanja miješanog komunalnog otpada građanima ipak izdana u vidu upozorenja, iz komunalnog redarstva nadaju se da do većih sankcija neće dolaziti jer će kazne iznositi i do 90 eura za fizičke osobe.