Dijabetes – bolest u porastu!

Šećerna bolest odnosno dijabetes jedan je od najčešćih bolesti današnjeg doba. Još se naziva i globalnom epidemijom, jer broj oboljelih u svijetu značajno raste unatrag nekoliko desetljeća. Porast  je u velikoj mjeri povezan upravo sa pretilošću i sjedilačkim načinom života.

Osobe oboljele od šećerne bolesti imaju povišenu razinu šećera odnosno glukoze u krvi, što dugoročno uzrokuje oštećenje krvnih žila u cijelom organizmu.

Prema podatcima Međunarodne dijabetičke federacije 537 milijuna odraslih osoba u dobi od 20 do 79 godina ima šećernu bolest, a predviđa se da će taj broj porasti na 643 milijuna do 2030. i 783 milijuna do 2024. godine.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga organizirali su stručni panel na temu skrbi o bolesnicima sa šećernom bolešću i srčano-bubrežnim poremećajima. Riječ je o inicijativi s vodećim strukovnim udrugama liječnika, Društvom za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ-a, Hrvatskim kardiološkim društvom i Hrvatskim društvom za hipertenziju.

Glavni razlog nastanka dijabetesa tipa 2 je ne kretanje i pretilost. Bolesnici sa šećernom bolešću i srčano – bubrežnim poremećajima čine najveću pojedinačnu skupinu bolesnika u Republici Hrvatskoj, koja broji oko 620 tisuća oboljelih.

Njihova javnozdravstvena kampanja pod nazivom “Pokreni se!” upravo želi porućiti građanima kolko je važna aktivnost i svakodnavno kretanje kod osoba sa šećernom bolesti ali i da se posebno u fokus  trebaju staviti djeca koja konzumiraju mnogo rafinirane hrane i pretila su.

Dakle upute su jednostavne:  pripazite na prehranu, jedite zdravo, krećite se i idite na redovite sistematske preglede!