U Gradskoj skupštini rasprava o “lex šerif”

Pozivamo Vladu Republike Hrvatske da povuče navedeni prijedlog iz daljnje procedure, zajednička je poruka oporbenih klubova Gradske skupštine Grada Zagreba

Foto: Sarah Srdar Žiljak

Oporbeni klubovi u Gradskoj skupštini Grada Zagreba zajedno su stavili točku dnevnog reda o “lex šerif” na sljedeću sjednicu Gradske skupštine koja će se održati 26. listopada.

– Smatramo da se Gradska skupština Grada Zagreba kao najveće predstavničko tijelo u jedinicama lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj treba očitovati o “Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi” kojim se znatno smanjuje uloga predstavničkih tijela u korist načelnika, gradonačelnika i župana. Smatramo da je Nacrt prijedloga Zakona koji je Ministarstvo uprave uputilo na javno savjetovanje 18. rujna protivan interesima građana Zagreba jer značajno ograničava mogućnost zastupanja njihovih potreba i interesa putem izabranih zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i stoga pozivamo Vladu Republike Hrvatske da povuče navedeni prijedlog iz daljnje procedure – poruka je Kluba zastupnika lijevog bloka, Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a, GLAS-a i HSU-a, te SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska.