Zanimljivim predavanjima otvorena konferencija INTRANSLAW 2017.

Prvog dana konferencije raspravljalo se o različitim temama vezanima za pitanja transporta i osiguranja

Foto: Press materijal

Zagreb je domaćin međunarodne konferencije INTRANSLAW 2017. Druga po redu međunarodna konferencija transportnog prava i prava osiguranja, čiji je glavni organizator Hrvatsko društvo za transportno pravo, okupila je vodeće domaće i europske stručnjake iz područja koje je važno za svakodnevicu svih nas. Dvodnevna konferencija održava se u Kongresnom centru Forum u Zagrebu.

– Druga međunarodna konferencija transportnog prava i prava osiguranja INTRANSLAW 2017. je konferencija koja po prvi puta u Hrvatskoj, i u široj regiji i Europskoj Uniji, okuplja ne samo znanost nego i industriju prometa, osiguranja, upravu, regulativne agencije, osiguravajuća društva, pravosuđe, suce, sve koji se na bilo koji način bave transportom. Transportno pravo jedno je od najvećih područja i europskog prava, a i inače prava unutar našeg korpusa koji na svaki način vrlo duboko regulira tu transportnu industriju i bez tih saznanja i praćenja razvoja tog prava nema ni očuvanja konkurentnosti industrije na vrlo kompetitivnom tržištu EU – izjavila je prof.dr.sc. Nikoleta Radionov, predsjednica Hrvatskog društva za transportno pravo.

Prvog dana konferencije raspravljalo se o različitim temama vezanima za pitanja transporta i osiguranja. Ugledni govornici održali su predavanja na različite teme među kojima su Liberalizacija željezničkog teretnog prijevoza u Republici HrvatskojOpasnost od prijevara prijevoznika i mjere za njihovo sprječavanjeElektronski teretni list i Trenutni izazovi i pitanja odgovornosti u zračnom prijevozu.

– Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture daje punu podršku razvoju transporta i transportnog prava kako u Europi tako i ovdje u Hrvatskoj. Nama je posebno drago što se ova konferencija održava u Zagrebu, što okuplja veliki broj stručnjaka, znanstvenika, poduzetnika, predstavnika tijela  Europske unije. Hrvatska na taj način postaje predvodnik rasprava o uvođenju novih pravila u transportnom pravu i općenito u razvoju transporta – izjavio je Josip Bilaver, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukure.

Prije početka predavanja, okupljenima su se obratili Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, dekan pravnog fakulteta prof.dr.sc. Igor Gliha, predsjednik Instituta za međunarodno transportno pravo i logistiku Jean Claude Bonnet te akademik Jakša Barbić, potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Drugog dana INTRANSLAW konferencije očekuju nas predavanja i rasprave o temama kao što su Kibernetička budućnost pomorskih rizika i osiguranjaPrava osoba smanjene pokretljivosti u europskom i hrvatskom transportnom pravu te brojne druge. Među brojnim predavačima posebno se ističe Maja Bakran Marcich, zamjenica Glavnog direktora Uprave za mobilnost i sigurnost Europske komisije koja će održati predavanje na temu Program Europske komisije za buduću mobilnost u EU.

– Mislim da je ovo vrlo važna konferencija koja je postala veliki europski skup, a Europska komisija i naše predstavništvo od početka podupiru ovu ideju. Iznimno mi je drago da u konferenciji sudjelujemo sa svojim stručnjacima. Budućnost Europe, prometa i transporta je u digitalnom svijetu. Svijet se mijenja, a to mora biti adekvatno popraćeno akademskim razmišljanjima koja ćemo čuti na konferenciji – izjavio je voditelj Predstavništva Europske Komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević.

Konferenciju pod pokroviteljstvom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture organiziraju Hrvatsko društvo za transportno pravo, Pravni fakultet u Zagrebu, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Institut za međunarodno transportno pravo iz Rouena. Glavni sponzor je Croatia osiguranje d.d.