“Rane slike” Đure Sedera vode vas u crno-bijeli svijet

U galeriji Beck otvorena je izložba Đure Sedera pod nazivom "Rane slike". Monokromatskom izložbom zaokružen je ciklus umjetnikovog slikanja crnih slika

Zagrebačkoj publici predstavljena je mapa crno-bijelih grafika u tehnici sitotiska, koja odražava dio umjetničkog opusa Đure Sedera.

– One su nastale 1973. godine. Radi se o crno-bijelim grafikama koje je radio Brano Horvat, važni producent i tiskar grafika. Spomenute grafike se poslije toga desetljećima nisu se mogli vidjeti. Željeli smo da one opet ugledaju svjetlo dana jer su danas valorizirane kao dobro i vrijedno likovno djelo – objasnio je umjetnik Đuro Seder.

Izloženim grafikama završio je period slikanja crnih slika koji je kod Sedera potrajao punih 14 godina. Nakon tog ciklusa, dogodio se prijelomni trenutak, u kojem se umjetnik počeo otvarati boji. S tim razdobljem su istinski poznavatelji umjetnosti i Sederova rada dobro upoznati. Za njega kažu da je umjetnik koji polaže račune jedino sebi i umjetnosti.

– Etičnost u umjetnosti mora postojati, a ne smije se podilaziti nekim trendovima, kao na primjer u modi. U modi je to potrebno, dok je u umjetnosti to često i štetno. Naravno, postoje uvijek trendovi, pravci te neke vrste slikarstva u kojima svi participiraju, ali u svemu tome vi morate imati sebe, svoju odluku i svoj vlastiti doživljaj, to je ono najvažnije – istaknuo je Seder.

Na izložbi posjetitelji imaju priliku vidjeti šest grafika iz toga vremena. Sve su crno- bijele, geometrijskih oblika, ali predstavljene na jedan poseban način s kružnim zaobljenjima.

– Govore uvijek o jednoj tišini, dubokoj tišini. Dominira crna s malo bijele, koja dolazi kao naznaka neke vedrine. Likovno su krajnje čiste i tehnički dobro izvedene te se još danas se dobro drže. To je jedna mala poslastica za zagrebačku umjetničku publiku – dodao je Seder.

Izložbu “Rane slike” možete razgledati u Galeriji Beck, u Frankopanskoj 22, sve do 6. studenog.