ROMANTIKA NA GORNJEM GRADU: Novo ruho parka na Griču!

'Marijan, mogel si malo manje lampi stavit' - komentirao je gradonačelnik Milan Bandić misleći pritom da je park previše osvijetljen što se zaljubljenim parovima i neće baš svidjeti

Nakon što je bacio novčić u fontanu, uz prigodne je želje gradonačelnik Milan Bandić otvorio novouređeni, za Zagreb povijesno važan, Park Grič.

– Neka bude zdravlja, ljepote i dobrote. Želja mi je da se Zagreb stalno razvija i da ljudi koji u njemu žive budu što zadovoljniji – zaželio je Milan Bandić.

Na realizaciju se idejnog rješenja čekalo tri godine, a tim koji je izradio studiju za uređenje javnih prostora Gornjega grada, uređenje je parka zamislio u dvije cjeline – kao povijesni i arheološki park.

– Pri uređenju parka cilj je bio vratiti Gornjem gradu karakter srednjovjekovne utvrde. Svjetiljke izgledaju kao plinski kandelabri, a klupe su replika onih iz 19. stoljeća. Obnovljeni park nudi prekrasan pogled na stare gradske kule i bedeme, koji su također restaurirani, i ostatke anžuvinske palače iz 14. stoljeća. To je sve otkriveno kontinuiranim radom arheologa 2003. godine. Primjerice, bedem je iz 13. stoljeća, a takvih u Europi nema puno – rekao je arhitekt Marijan Hržić.

– Ovo je zaštitni znak Zagreba kojeg bez Griča ne bi bilo, a niti Griča bez Zagreba. Mijenjajmo grad svakodnevno, no čuvajmo pritom njegov štih, ljepotu i staru patinu – kazao je Bandić i arhitektu Hržiću uputio jednu zamjerku:

– Malo sam nezadovoljan time što ima previše svijetla. Kad sam se ja prije 40 godina ovdje ljubio na klupama, bilo je tri puta manje svijetla. Marijan, mogel si malo manje lampi stavit’ – komentirao je gradonačelnik.

Imao previše svijetla ili ne, park je u svakom slučaju nova turistička atrakcija, ali i novo okupljalište svih Zagrepčana čime je svoju misiju u potpunosti ispunio.