LUČINDANSKI SUSRETI 2017.: Dašak Crne Gore u Zagrebu

Ovogodišnji Lučindanski susreti organizirani su u okviru obilježavanja 170. godišnjice štampanja Gorskog vijenca, a grad gost je Šavnik

Lučindan u tradiciji crnogorskog naroda ima posebno značenje, a vezan je uz jednog od utemeljitelja moderne Crne Gore, Petra I. Petrovića Njegoša, u narodu poznatog pod nazivom Sveti Petar, koji je umro 1830. godine upravo na Lučindan.

– Odabrali smo Lučindan kao pregled najznačajnijih ostvarenja koje radi Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, programski i sadržajno. Prije 11 godina uveli smo kategoriju predstavljanja crnogorskih gradova. Oni su našim prijateljima i Crnogorcima donijeli dio Crne Gore te se predstavili u kulturnom, ekonomskom, turističkom i svakom drugom pogledu – izjavio je Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske.

Ovoga puta programom Lučindanskih susreta predstavljen je najmanji grad u Crnoj Gori, Šavnik, koji broji 2.100 stanovnika.

Program je sastavljen u suradnji s Centrom za očuvanja kulture nacionalne manjine Crne gore. Program “Biseri narodnog melosa Crne Gore” obuhvaća najistaknutije crnogorske pjevače i pjevačice – pojasnila je Milanka Bulatović, predsjednica Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Montenegro” Zagreb.

Najveća manifestacija Crnogoraca u Hrvatskoj, po 19. put organizirana je u Gradu Zagrebu, a njome se obilježavaju i značajni datumi u crnogorskoj povijesti.

– Ovaj Lučindan posvećen je 170. godišnjici štampanja Gorskog vijenca, odnosno godini knjige. Okuplja veliki broj Crnogoraca i prijatelja Crne Gore, čak iz okolnih država – dodao je Ivezić.

Prijateljstvo Grada Zagreba i Crne Gore traje već dugi niz godina, a nadaju se kako će se vrlo dobra suradnja nastaviti i u budućnosti.

– Zagreb apsolutno podržava skoro naše manifestacije, a zagrebački gradonačelnik pokrovitelj je Lučindana od 2008. godine. To pokazuje kako se Grad Zagreb odnosi prema nama, a i mi prema Zagrebu – rekao je Ivezić.

Nakon kulturno- umjetničkog programa, posjetitelji su mogli uživati u crnogorskoj gastronomskoj ponudi te degustaciji domaćeg vina i pive.