Prva faza projekta stambenog naselja Podbrežje

Radovi na izgradnji naselja Podbrežje započeli su u rujnu 2016., a projektom je na 19,4 ha predviđeno 11 stambenih zgrada visine do devet etaža, jedna poslovna zgrada visine do 35 etaža, dva vrtića, škola, kulturno-informativni centar, bazenski kompleks i sportska dvorana, te parkovi – šest igrališta za uzrast djece do šest godina i šest igrališta za uzrast od 7 do 18 godina

Foto: PrtScr Jabuka TV

U okviru prve faze koja je u tijeku izgrađene su ili su pred završetkom četiri zgrade s ukupno 608 stanova te prometna i komunalna infrastruktura u dijelu Vatikanske, Sjeverne, Istočne, Cimermanove i Horvatove ulice nasuprot parka Novi Zagreb. Ukupna vrijednost izgradnje prve faze iznosi 245.000.000,00 kuna.

Na konferenciji za medije u samom naselju, Željko Horvat iz Zagrebačke stanogradnje naglasio je da je Podbrežje zamišljeno i radi se prema modelu Zagrebačke stanogradnje kakav je i u naselju Sopnica Jelkovec. Tri su mogućnosti korištenja stanova u naselju Podbrežje – građani mogu unajmiti stanove, kupiti ih, ili dobiti na korištenje na temelju Liste reda prvenstva.

– Prije desetak dana gradonačelnik je uručio ključeve prvim stanarima u zgradi A3, a otvoren je i kolokacijski centar. Ideja Zagrebačkog modela stanogradnje je da građani u naselju imaju sve potrebne prateće sadržaje. U Podbrežju se trenutno završava park, a u tijeku je projektiranje vrtića i škole čija bi gradnja trebala započeti u proljeće 2019. Useljenje u zgradu A5 predviđeno je 16. srpnja, a u objekt A4 30. srpnja – dodao je Željko Horvat.

Što se tiče upisa djece u vrtiće i škole, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić naglasio je da je do sada u vrtiće u Novom Zagrebu upisano 48-ero djece te da sa sada nemaju novih zahtjeva.

– Osam novozagrebačkih vrtića je spremno upisati svu djecu od stanara Podbrežja. Građani se mogu interesirati na mrežnim stranicama Gradskog ureda za obrazovanje gdje će dobiti sve podatke. Za sada je u obližnje tri osnovne škole, Ive Andrića, Otok i Većeslava Holjevca, upisano 34 učenika iz Podbrežja, a još ih 20 imamo u najavi. Te tri škole, od kojih jedna radi u dvije smjene, a dvije u jednoj, mogu upisati još 300 učenika. Mi predviđamo da će iz Podbrežja biti oko 150 – 200 djece i svi će biti upisani bez problema – rekao je Lovrić.

Gordana Pokrajčić iz podružnice Zagrebački digitalni grad istaknula je da je prije useljenja otvoren kolokacijski centar. Preko svjetlosne mreže, stanarima i korisnicima poslovnih prostora u četiri objekta osiguran je ultrabrzi širokopojasni pristup internetu u skladu sa svim dosezima suvremene tehnologije. Investicija je iznosila oko 2 milijuna kuna.