Prošetajte ulicama s Matošem, Krležom i Šenoom

Autor:: Tanja Molvarec 11/12/2010 10:19

– Želja mi je bila oživjeti puteve slavnih književnika koji su obilježili i voljeli Zagreb – tim je riječima svoj projekt predstavila Stanka Mustapić, umirovljena profesorica hrvatskog i legenda susedgradskog kraja koja već treću godinu zaredom organizira popularne Književne šetnice.

Riječ je o edukativnom i zabavnom načinu upoznavanja s velikanima književnosti koji Stanka Mustapić provodi u suradnji s Centrom za kulturu i obrazovanje Susedgrad, gdje je godinama radila. Prvi na redu za upoznavanje bio je August Šenoa zbog kojeg je, kako kaže Stanka Mustapić, zavoljela književnost.

-.--.-Stanka Mustapić i August Šenoa– Sjećam se da sam još kao 13-godišnjakinja čitala njegova djela. U potpunosti me oduševio. Kada je počela šetnica, imala sam ideju da se Zagreb malo prisjeti tog velikana jer živimo u vremenu u kojem su nažalost bitnije neke materijalne stvari od onih istinskih vrijednosti. Drago mi je da kroz ove šetnice mogu prenijeti te velike osobe – s oduševljenjem priča Mustapić.

Svaki put neki glumac oživi jednog našeg pisca

Prva šetnica, koja je održana 2008. godine, bila je zamišljena kao vremeplov u hodu, ali i kao poučan sat književnosti. Stanka Mustapić je kao književni vodič povela svoju grupu od 40-ak ljudi najprije u Vlašku ulicu gdje se Šenoa rodio i gdje mu je postavljen spomenik. Uz nju tu su i vodič povijesti i vodič puta. Svi zajedno u potpunosti nastoje osuvremeniti naše pisce.

Kod Šenoinog spomenika ih je dočekao glumac Ivan Horvat koji je odglumio poznatog pisca. Šećući Gornjim gradom grupe su se prisjetile i poznatih Šenoinih likova poput Dore Krupićeve, glavnog lika romana ‘Zlatarovo zlato’. Nakon toga su posjetili i ulicu Seljačke bune u Podsusedu, te Kamene svatove u Jablanovcu.

– Šenoa je bio velik čovjek. To se vidi i po načinu na koji je umro. Pomagao je unesrećenima u velikom potresu 1880. godine kada je i zaradio upalu pluća od koje je preminuo. Mislim da Zagreb ne vraća dovoljno tim velikanima pa je i ova šetnica odavanje počasti za sve što su napravili za ovaj grad – objasnila je Stanka Mustapić.

Popili kavu i jeli perece s Matoševim glumcem

Već sljedeće godine grupa se prošetala s Antunom Gustavom Matošem po Gornjem gradu i to baš na dan njegova rođendana 13. lipnja. Ovaj put glumac Tomislav Martić utjelovio je Matoša, a s njim je grupa popila kavu i jela perece. Posjetili su i Strossmayerovo šetalište gdje Matoš na klupi sjedi i promatra grad i kuću Matoševih roditelja u Jurjevskoj ulici.

– Iako Matoš nije rođen u Zagrebu, volio je ovaj grad i ovdje je umro. Uz šetnju prisjetili smo se i nekih Matoševih slavnih djela i izjava poput one kada je rekao da se posvadio sa 70 posto građana, ali mu još preostaje onih 30 posto. Sjetimo se i njegove rečenice da je Zagrepčanin odgojem – kazala je Stanka.

Posljednja šetnica u ovoj godini bila je posvećena Miroslavu Krleži. Tu su šetnicu upotpunili učenici srednje škole Lucijana Vranjanina.

-.--.-– Simbolički smo organizirali da prva postaja bude Glavni kolodvor jer vlakom je i Filip Latinović, glavni lik Krležinog romana Povratak Filipa Latinovicza stigao nakon dugo godina izbivanja. Na ovaj način nastojimo i približiti lektiru tim generacijama – kazala je Stanka koja ulaže puno ljubavi i napora da bi učenici zaista doživjeli sve te pisce i vrijeme u kojem su stvarali.

Prva postaja bila je Krležina rodna kuća u Radićevoj ulici. Nakon toga urednik u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža Velimir Visković pričao je o Krleži i njegovu životu, te o samom Zavodu, a kustosica Vesna Vrabec uvela je učenike u dom Miroslava i Bele Krleže na Krležinom Gvozdu. Tu je Krleža proveo zadnja tri desetljeća svog života. Stanka Mustapić veseli se i svim budućim šetnjama, a već ima i neke ideje o tome kojeg bi sljedećeg književnika mogli upoznati.

– Razmišljam o Vjekoslavu Majeru, ali to još nije sigurno. Vidjet ćemo. Za sada imamo puno planova i nadam se da ćemo uspjeti sve ostvariti – optimistična je Stanka kojoj je najveća nagrada za ove šetnje vidjeti kako njene grupe u njima uživaju i koliko nauče po putu.

Iako je Grad prepoznao ovaj projekt pa ga odlučio i financirati, Staka Mustapić se nada da će se moći provoditi redovno ove šetnje pa možda dobiti i neku veću i dublju dimenziju i značenje.