Proračun Vrbovca korišten je za politički obračun

vrbovec

Autor:: Stjepan Marković 2/19/2010 8:56

-.-Wikipedia-.-Ministarstvo uprave donijelo je mišljenje da je proračun prihvaćen, iako ga je gradonačelnik Vrbovca Vladimir Bregović povukao prije nego što je izglasan zadnji  amandman.

Naime, Ministarstvo je dalo mišljenje da čim počne izglasavanje amandmana, postupak donošenja proračuna započinje te ga gradonačelnik ne može povući.

Cijeli slučaj je nastao zbog toga jer je gradonačelnik iz HDZ-a, a većinu u gradskom vijeću ima oporbena koalicija SDP-a, HNS-a i HSLS-a.

Kako i sam gradonačelnik navodi, problem oko proračuna stvoren je umjetno, kako bi se isprovociralo raspuštanje gradskog vijeća i raspisali prijevremeni izbori.

– Problem je u kohabitaciji, ja jednostavno ne mogu normalno surađivati s gradskim vijećem – kazao je gradonačelnik Bregović i dodao:

-.-Vrbovec.hr-.-Gradonačelnik Vladimir Bregović povukao je proračun za vrijem glasanja o amandmanima kako bi isprovocirao raspuštanje gradskog vijeća– Na moj prijedlog proračuna, oni su donijeli osam amandmana. Mislim da nije uredu da sva odgovornost za izvršenje proračun pada na moja leđa, a oni ga mogu mijenjati kako hoće.

Gradonačelnik je predložio proračun u iznosu od 41.950.000 kuna, a opozicija je usvojila osam amandmana koji su uvećali proračun za 168.000 kuna. Odmah po izglasavanju gradsko vijeće zatražilo je inspekcijski nadzor.

Inspekcija je utvrdila da su vijećnici u pravu i da gradonačelnik ne može povući proračun za vrijeme glasanja. HNS-ovac Dražen Sudinec smatra kako je Bregović razmažen u svojim prijedlozima.

– Gradonačelnik je navikao da sve bude po njegovom i da se njegovi prijedlozi bespogovorno prihvaćaju. O našim prijedlozima on ne želi niti razgovarati, tako je bilo kada smo uložili amandmane. Umjesto da s nama raspravi, on je jednostavno povukao proračun s glasanja – kazao je HNS-ovac Dražen Sudinec.

-.-Destinacije.com-.-Gradonačelnik i oporbenjaci priznaju da proračun kao takav nije sporan, već da je on iskorišten za politički obračun. Pravi problemi u Vrbovcu leže oko gospodarskih zona. Oporbenjaci žele da grad donese urbanistički plan za zone Luka sjever i Luka jug dok gradonačelnik traži da se stvori nova gospodarska zona Poljanski lug.

– Zone Luka sjever i Luka jug postoje, ucrtane su u prostorni plani te za njih postoji komunalna infrastruktura. Postoje investitori koji su najavili sufinanciranje urbanističkog plana i mislim da bi grad trebao razvijati taj projekt – kazao je Sudinec.

On je rekao da sumnjaju kako gradonačelnik stvaranjem gospodarske zone Poljanski lug želi pogodovati vlasniku parcele koja bi bila uključena u tu zonu.

Iako problem gospodarske zone nije riješen, građani Vrbovca mogu odahnuti jer je proračun usvojen tako da oni koji financijski ovise o proračunu mogu biti mirni, budući da će njihove plaće biti isplaćene.