FOTO: Eksplicitne analne perverzije na punk način

Pankerfaust (www.myspace.com/pankerfaust)

Autor:: Davor Hranjec 2/19/2010 9:28

-.-Davor Hranjec-.-Pankerfaust (www.myspace.com/pankerfaust)Sinoć  su u klubu KSET nastupali bendovi Pasi (Rijeka), Pankerfaust (Zagreb) i Larve (Rijeka).

Prvo su nastupale Larve iz Rijeke, koje čine tri mlade djevojke, a sviraju mješavinu elektronskog new wave zvuka sa punkom. Kako su nastupale prve, nije se još skupilo puno ljudi, tako da se i nije mogla postići atmosfera koja bi mogla parirati sa onom kakva je bila kasnije tokom nastupa druga dva benda.

No, sudeći po njihovom nastupu – to ih nije nimalo zasmetalo ili omelo, već su svoj repertoar odsvirale u svome stilu, koji je vizualno i po zvuku publiku odveo u rane novovalne osamdesete godine prošlog stoljeća.

Sudeći po reakcijama nekolicine prisutnih posjetitelja, bili su zadovoljni ekscentričnim nastupom ovog mladog djevojačkog trojca iz Rijeke.

Nakon Larva na binu se popeo Pankerfaust. Oni su punk/hardcore bend iz Zagreba, koji, kako to oni kažu, ‘idealiziraju mračnu stranu VAŠE prirode.’

Naglasak je na riječ ‘vaše’ zato što, iako je koncept benda da se u pjesmama i u svojim tekstovima stavlja u ulogu negativca koji opisuje svoje misli i radnje, vrlo zorno i slikovito – oni su zapravo u svakodnevnoj zbilji ljudi koji su pretežito vrlo svijetle prirode, te se unatoč sjajnoj umjetničkoj izvedbi tog ‘mračnog koncepta’ može istovremeno i vrlo jasno primijetiti da su to dobri momci.

-.-Davor Hranjec-.-Pankerfaust (www.myspace.com/pankerfaust)Ono što njihov nastup ističe naspram drugih bendova jest upravo taj umjetnički pristup konceptu prikaza ‘mračne strane ljudske prirode’, koji će se možda mnogima na prvi pogled činiti vizualno prevulgaran, no trebamo se onda zapitati – nije li upravo takva i mračna strana ljudske prirode?

Naime, pjevač nadimka Pico je tijekom pjesama u transvestitskom izdanju grizao lutki bebe glavu iz koje je potom curio kečap, te je gurao mikrofon u svoj analni, pa zatim u svoj oralni otvor. U svom performansu izvodio je eksplicitne stvari, koje zasigurno nikoga nisu ostavile ravnodušnim.

Kako je njihov provokativan nastup dolazio do svojeg vrhunca, tako je i publika od početnog šoka, postepeno prelazila u oduševljeno raspoloženje, što je na momente kulminiralo u vrištanje djevojaka i urlanje momaka te je sveopća atmosfera bila toliko nabijena negativnim i pozitivnim nabojima, da se u zraku mogla osjetiti međusobna povezanost u ovoj ludoj i otkvačenoj prezentaciji tabu tema, koje je Pankerfaust sjajno izveo.

-.-Davor Hranjec-.-Pankerfaust (www.myspace.com/pankerfaust)Nakon spektakularno-šokantnog nastupa Pankerfausta, na pozornicu su se popeli Pasi iz Rijeke. Pasi su danas jedan od vrlo istaknutih melodičnih punk bendova na Hrvatskoj, ali i općenito na ex-yu underground sceni, koji djeluju još od ožujka 1996. godine.

Od prvog momenta kada su počeli svirati, tada već prepun KSET, odmah je zaplesao i zapjevao u ritmu melodičnog punka, vidno i scenski i glazbeno različitog od onog punka kakav je Pankerfaust izvodio. Himnički refreni te melodije koje odmah ulaze u uho, već nakon prvih pjesama, Pasi su stvorili atmosferu u kojoj nema stajanja, nego ludiranja u skladu sa glazbom.

Tijekom pjesama, osim što se vrlo energično pogalo, također se i skakalo sa bine i pjevalo zajedno sa bendom, sve dok, inače vrlo tolerantni redari nisu zamolili pojedince da siđu sa bine. Od početka do kraja njihovog nastupa nije se stalo sa ludiranjem, te su svojim nastupom još jednom potvrdili zbog čega je taj bend toliko omiljen kod mnoge punk rock populacije.

U svakom slučaju, najviše zahvaljujući nastupu benda Pankerfaust – ova će noć zasigurno kod mnogih posjetitelja ostati jako dobro zapamćena.

>>> POGLEDAJTE FOTOGALERIJU SA SINOĆNJEG KONCERTA U KSET-u