USKORO KREĆE PROJEKT STOLJEĆA VRIJEDAN 100 MILIJUNA EURA: Tramvaj će od Kvaternikovog trga do Velike Kosnice voziti 33 minute

Radovi bi trebali početi na jesen, a puni bi profil trebao biti završen kroz godinu i pol do dvije. Svi objekti koji se nađu na trasi, bit će srušeni pa tako i Institut za kulturu zdravlja

Uskoro kreće gradnja tramvajske pruge od Kvaternikovog trga, Heinzelovom i Radničkom preko Domovinskog mosta do Velike Kosnice. Kapitalni je to projekt vrijednosti 100 milijuna eura koji bi trebao omogućiti bolje povezivanje centra grada sa Zračnom lukom.

 – Dužina trase je osam i pol kilometara. Prijevozni kapacitet putnika u jednom smjeru je 1700 osoba. Predviđeno vrijeme vožnje je 33 minute na trasi na kojoj će biti 13 stajališta – rekao je projektant Davor Paradžik.

Gradonačelnik Milan Bandić uvjeren je kako će ovaj projekt dodatno pozicionirati Zagreb na karti europskih metropola.

– Bit ću sretan kad ćemo se za dvije godine tramvajem voziti od Kvatrića do Zračne luke ‘Franjo Tuđman’ i natrag. Uredit će se i biciklistička staza od 23 kilometra. To će biti jedan od najljepših prometnih i infrastrukturnih poteza grada – kazao je gradonačelnik i dodao kako grad koji nema kontakt sa zračnom lukom nije istinska europska metropola.

Radovi će se izvesti u četiri etape, a prva počinje već u jesen.

– Prva faza uključuje izgradnju dvokolosiječne pruge na Radničkoj cesti na središnjem dijelu prometnice od Ulice grada Vukovara do zaokretnice u Savišću u dužini pravca oko 2400 metara – objasnio je tok radova Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, na što je Davor Paradžik dodao kako trasa mora biti slobodna i svi objekti koji se na njoj nađu, morat će se srušiti, pa i zgrada Instituta za kulturu zdravlja na Kvaternikovom trgu.

– Ova zgrada može se ukloniti jer nije niti spomeničke niti kulturne vrijednosti. Uostalom, nekoliko je već puta devastirana i rekonstruirana – potvrdio je Paradžik.

Hoće li projekt stoljeća, kako ga neki nazivaju početi na vrijeme, preostaje nam vidjeti.