Međunarodni dan sestrinstva: Sve više medicinskih sestara odlazi raditi inozemstvo

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se 12. svibnja. Tom je prigodom gradonačelnik Milan Bandić zahvalio svim medicinskim sestrama i tehničarima, na nesebičnoj pomoći koju pružaju pacijentima

Djelatnost medicinske sestre, ne uključuje samo brigu o zdravstvenom stanju pacijenta, nego i svim oblicima njege potrebne pojedincu.

– To su ljudi koji rade 24 sata dnevno i to cijeli radni vijek. Većina njih bi ponovila isto zvanje jer nije samo posao već predanost, koja proizlazi iz osjećaja zvanja prema svojim pacijentima – istaknula Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo.

U Hrvatskoj djeluje 14 različitih stručnih društava, od kojih svako ima drugačiji program i radi na svom polju. Neki od problema, s kojima se susreću, je povećan broj iseljavanja medicinskih sestara i tehničara, koji bolje prilike za rad traže u drugim zemljama.

– Tradicionalno su odlazile samo u Njemačku. Sada odlaze u Irsku i u neke druge zemlje, od Dubaija do SAD-a. Od 2013. godine do 31. prosinca 2016. godine, u evidenciji imamo 518 zahtjeva za mirovanje medicinskih sestara zbog odlaska u druge zemlje – dodala je Slava Šepec, predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara.

Ove se godine, po prvi puta u Hrvatskoj, Međunarodni dan sestrinstva obilježava se kroz cijeli tjedan.

 To što vi radite je nešto najetičnije, najkorisnije i  najhumanije što živi čovjek može napraviti – zaključio je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.