Projekata za uključivanje Roma treba biti više

Autor: Jelena Jakšić 9/24/2013 15:08

Sindirela je samo jedna od pripadnica romske nacionalne manjine koja je, svojim primjerom, okolini odlučila pokazati da je došlo vrijeme da se otklone predrasude o ovoj nacionalnoj manjini.

– Susrela sam se puno puta s predrasudama, ali sam se svojim primjernom potrudila dokazati da nismo svi isti, nismo životnije, ljudi smo. Nisu svi Romi zmazani, znamo se razgovarati i trudimo se uklopiti u društvo – ispričala je Sindirela Bobanić iz Udruge Roma mladeži povodom predstavljanja projekta pod nazivom Od jednakih prava ka jednakim mogućnostima. Sindirela i sama sudjeluju u edukaciji romske djece o važnosti obrazovanja i socijalizacije.

-.-PrtScr Jabuka TV-.-Otkloniti predrasude i uključiti romsku djecu u obrazovni sustav, upravo je glavni cilj projekta, vrijednog više od 177 tisuća eura. Partneri projektu su Unija Roma Hrvatske, Udruga Roma Zagreb i Zagrebačke županije, Dječji vrtić Zrno i Sisačko-moslavačka županija.

– Projekt će trajati 15 mjeseci, a ciljna skupina su romska djeca od 4 do 7 godina starosti te njihovi roditelji, kao i zaposlenici u sustavu predškolskog odgoja i osnovnoškolskog obrazovanja u gradu Zagrebu – rekao je Andrija Petrović, voditelj projekta.

Grad Zagreb sudjeluje u financiranju projekta s 18 posto. Nastaviti voditi socijalno osjetljivu politiku prema pripadnicima romske nacionalne manjine, zadaća je grada Zagreba, ali i Sisačko-moslavačke županije.

– Naša županije je druga u Hrvatskoj po broju pripadnika romske nacionalne manjine. Najviše ih se nalazi na području Capračke poljane i glavni razlog zašto se ne odlučuju za daljnji nastavak školovanja su komunalni problemi. Upravo zato ćemo se truditi izgraditi potrebnu komunalnu infrastrukturu, jer želja da se uključe u društvo, odnosno u obrazovni sustav, itekako postoji – rekao je Bojan Dadasović iz Ureda županice Sisačko-moslavačke i dodaje kako će županija uskoro donijeti Akcijski plan za socijalno uključivanje Roma.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika ovom prilikom je podsjetila kako grad Zagreb već dugi niz godina brine o pripadnicima romske nacionalne manjine.

– Ovo je samo nastavak politike koju grad Zagreb provodi od 2004. godine. Prvi smo grad koji je osnovao Vijeća nacionalnih manjina, a prije nekoliko godina sudjelovali smo i u izradi romsko-hrvatskog, odnosno hrvatsko-romskog rječnika – kazala je Vesna Kusin, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika.

Edukativne radionice, grupni i individualni programi socijalizacije te usavršavanje odgajatelja, samo se neki od koraka prema uključivanju romske djece u obrazovni sustav, a regionalna konferencija kao velika završnica, bit će organizirana upravo na području Sisačko-moslavačke županije.