Ivanić Grad sredinom listopada postaje Bučograd

Autor: Stephanie Pojatina 9/24/2013 15:57

Ivanić Grad i ove godine ugošćuje mnogobrojne ugostiteljske objekte, obiteljska i ekološka poljoprivredna gospodarstva, glazbenike i kulinarske umjetnike na devetoj Bučijadi. Od popratnog sadržaja tu su radionice, edukativna predavanja i priredbe. Prema riječima gradonačelnika Javora Bojana Leša, Ivanić-Grad možemo slobodno nazvati “Bučogradom”.

– Prema odazivu i interesu naših građana i turista, jedna od značajki Ivanić Grada upravo je buča, zato možemo slobodno grad prozvati Bučogradom. Ovom prilikom pozivam sve one koji se žele dobro zabaviti da podrže našu već tradicionalnu Bučijadu – rekao je gradonačelnik Leš.

Od jedne manifestacije koja je prije nekoliko godina imala nešto skromniji sadržaj, ljubav prema prirodi i ekološkim proizvodima, građane Ivanić Grada potakla je na širenje projekta. Danas, cijeli je grad uključen u aktivnosti koje će se odvijati, a ni turisti nisu strana pojava.

– Sadržaj je ove godine veoma bogat i na njega smo više nego ponosni. Pripremili smo za one najmlađe zanimljive radionice, vožnje vlakićem i priredbe, a za nas nešto starije tu su razne degustacije i zanimljive koncerte, a ove godine nam je pjevač Sandi Cenov “kum” Bučijade – istaknula je Anita Bešter, direktorica Turističke zajednice.

Ovaj je grad dokazao da je buča značajni proizvod u gastronomiji. Kao dodatak prehrani je vrlo zdrava, a hit među proizvodima je bučino ulje.

– Vrlo je zanimljivo raditi s bučom jer nju zaista možemo kuhati s bilo čime. Naši posjetitelji najviše kupuju ulje. Ove godine se može degustirati sladoled, kolači, kruh, meso, umaci, kruh i mnoge druge delicije pripremljene s bučom – komentirao je izlagač.

Pjevač Sandi Cenov proveo je svoje djetinjstvo u Ivanić Gradu i prema njegovim riječima, jedva je dočekao priliku da tamo i nastupi. Osim Sandija, nastupaju glazbeni sastavi Baby Blue, Goran Ilić, Parobrod i mnogi drugi.

– Već dugo planiram nastupati u Ivanić Gradu, prvenstveno jer sam ovdje stekao jako dobre prijatelje koje poznajem još od malena. Volim sve što se od buče može voljeti zato mi je čast što sam ove godine prozvan kumom. Sve građane diljem Hrvatske pozivam da podrže Bučijadu – zaključio je Sandi. Bučijada se održava od 19. do 20. listopada i program traje tijekom cijeloga dana.